Danmark lovar evakuera afghaner som hjälpt dansk militär

Dansk soldat i Afghanistan. Bild: Public Domain.
  • Lördag 7 aug 2021 2021-08-07
E-post

Danmark planerar att evakuera afghaner som arbetat för den danska militären i landet, säger landets utrikesminister Jeppe Kofod. Danmark följer därmed USA:s exempel, medan den svenska regeringen kommer lämna de afghanska tolkar som arbetat för det svenska förbandet åt sitt öde. 

Danmark förbereder sig för att evakuera afghaner som arbetat för de danska styrkorna i Afghanistan, säger Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) till Berlingske.

– Vi är redo att med mycket kort varsel evakuera i synnerhet hotade lokalanställda i Afghanistan och flytta hanteringen av deras ärende från Afghanistan till Danmark, säger Kofod till Berlingske.

Kofods uttalande kommer efter en debatt i Danmark om vad man ska göra med de afghaner som arbetat för de danska styrkorna i landet. Det är ännu inte klart hur evakueringen ska gå till, men Kofod säger att Danmark inte kommer lämna någon i sticket.

Tidigare har USA:s president Joe Biden lovat att evakuera afghaner som arbetat för den amerikanska militären i landet.

Sverige kommer däremot lämna omkring 15 afghanska tolkar åt sitt öde sedan de fått avslag från Migrationsverket.

Moderaterna vill att Migrationsverket ska ge tolkar och lokalanställda som samarbetat med det svenska förbandet förtur till kvotflyktingssystemet, men enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skulle det kunna bryta mot den svenska grundlagen att ge tolkarna asyl.

”Om oppositionens förslag i praktiken skulle innebära att regeringen instruerar en myndighet att ge enskilda personer asyl så skulle det sannolikt strida mot regeringsformens bestämmelser om att regeringen inte får lägga sig i enskilda ärenden” skriver Morgan Johansson i ett SMS till Ekot i Sveriges Radio.

Läs även: Regeringen vägrar ge asyl åt afghanska tolkar – kan strida mot grundlagen menar Morgan Johansson (S)

Läs även: Nu föreslår regeringen lättnader för gymnasieafghaner

Läs även: Jan Emanuel rasar mot gymnasielagen: ”Ansvariga politiker borde be om ursäkt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag