Nu föreslår regeringen lättnader för gymnasieafghaner

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 18 mar 2021 2021-03-18
E-post 1606

Nu lägger regeringen fram ett förslag om lättnader i den så kallade gymnasielagen som ger främst afghanska ensamkommande migranter möjlighet till permanent uppehållstillstånd trots att de saknar asylskäl.

Tidigare skulle den ensamkommande skaffa arbete inom sex månader efter avslutad gymnasieutbildning för att få ett uppehållstillstånd. På grund av det svåra läget på arbetsmarknaden till följd av den pågående coronapandemin vill regeringen förlänga den tidsperioden till ett år.

Regeringen föreslår även att studiemedel för studier på halvtid ska kunna uppnå försörjningskravet för att få uppehållstillstånd, samt att subventionerad anställning i form av så kallad yrkesintroduktion ska gälla som grund för uppehållstillstånd.

Lagförslaget föreslås träda i kraft 20 juli 2021 och gälla fram till slutet av juni 2023. Förslaget ska överlämnas till lagrådet.

Det är oklart om regeringens förslag kommer gå igenom i riksdagen, då Centerpartiet, som ingår i Januariöverenskommelsen, tidigare sagt nej till lättnader i gymnasielagen.

Läs även: Flip-flop: C ändrar sig – säger NEJ till lättnader i gymnasielagen

I en debattartikel publicerad den 30 november 2020 säger Annie Lööf, som är partiledare, och  Jonny Cato, som är partiets migrationspolitiska talesperson, att C kommer rösta nej till förslaget.

”Centerpartiets mål är en långsiktig migrationspolitik som kan förena medmänsklighet med ordning och reda. Det är genuint bättre för människor på flykt om lagarna är långsiktiga och förutsägbara” skriver Lööf och Cato bland annat.

Även Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna har sagt att man kommer rösta mot förslaget om lättnader i gymnasielagen.

– Vi kan inte anpassa invandringslagstiftningen efter pandemin eller ekonomin, sade Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Sverigedemokraternas är också mot förslaget, som partiledare Jimmie Åkesson kallat för ”att göra en totalt ansvarslös gymnasielag än mer ansvarslös” i ett inlägg på Twitter.

Läs även: Regeringen vill lätta på kraven för gymnasieafghaner

Läs även: Gymnasielagen: Så många har hittills fått beslut om att lämna Sverige

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag