Danmark säger fortsatt nej till kvotflyktingar: ”Allt för få bidrar”

Foto: Flickr/Arno Mikkor, Aron Urb
  • Torsdag 4 okt 2018 2018-10-04
E-post 2768

På sin Facebooksida meddelar Inger Stöjberg, Danmarks utlänningsminister, att det inte blir några kvotflyktingar till Danmark alls under 2018. ”Trots att fler flyktingar har kommit i arbete, är det fortfarande för många som inte försörjer sig själva”, skriver hon.

I Sverige har Liberalerna och Jan Björklund varit tydliga med att man värnar asylrätten – men vill också att vissa migranter utan asylskäl ska få stanna av ”ömmande omständigheter”.

”Samtidigt måste det finnas ventiler i lagstiftningen som gör att vissa personer utan asylskäl ändå får stanna på grund av ömmande omständigheter. Vi är kritiska till att regeringen försämrat dessa möjligheter”, skriver Liberalerna på sin hemsida. Partiledaren Jan Björklund utesluter också att sitta i en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna, som har den mest restriktiva invandringspolitiken av riksdagspartierna.

Tongångarna från Liberalernas danska systerparti Venstre är något annorlunda. Partiet sitter i en minoritetsregering med stöd av Dansk Folkeparti. Venstrepolitikern Inger Stöjberg är utlänningsminister och annonserade under torsdagen på sin Facebooksida att Danmark inte kommer att ta emot några kvotflyktingar alls under 2018. Man behöver ta bättre hand om de som redan kommit resonerar hon.

”Trots att vi har fått betydligt bättre kontroll på tillströmningen, befinner vi oss fortfarande i en situation där vi kämpar med att få de som kommit hit att bli en del av den vanliga danska vardagen.

Trots att fler flyktingar har kommit i arbete, är det fortfarande för många som inte försörjer sig själva. Detta gäller särskilt för kvinnor, där allt för få bidrar. Därför har jag beslutat att Danmark inte kommer att ta emot några kvotflyktingar under 2018.”

Hennes inlägg har fått mest positiva reaktioner. Efter ett par timmar har drygt 1 100 personer gett inlägget tummen upp.

 

Även 2017 satte Inger Stöjberg stopp för kvotflyktingar. Stöjberg har profilerat sig med att skärpa invandringspolitiken i Danmark. Förra året firade hon den 50:e skärpningen med tårta.

Uppdatering: Inger Stöjbergs pressrådgivare Mads Müller förklarar att inget beslut är fattat än om 2019.

”Danmark ska först ta ställning till om man önskar att ta emot kvotflyktingar under 2019”, skriver han i ett mejl till Nyheter Idag.

Läs även: Danska migrationsministern firade skärpt asylpolitik med tårta

Läs hela inlägget här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag