Danmark stärker gränsen mot Sverige efter sprängdåd

Foto: Wikimedia commons
  • Torsdag 15 aug 2019 2019-08-15
E-post 1142

DANMARK Danmark tänker stärka skyddet av sin gräns mot Sverige. Detta sedan två svenska medborgare misstänks för att ha utfört ett sprängdåd mot danska Skattestyrelsen i förra veckan.

En av de misstänkta svenskarna, en 22-åring, kunde gripas i Malmö och sitter nu anhållen i väntan på att utlämnas till Danmark. Den andre, en 23-åring, är fortfarande på fri fot och internationellt efterlyst.

Danska polisen tror att dessa två låg bakom en explosion vid Skattestyrelsen i Köpenhamn den 6 augusti. Byggnaden var närmast folktom när sprängladdningen detonerade men en person träffades av splitter och kunde själv ta sig till akuten.

Läs mer: 22-åring gripen i Malmö för sprängdåd i Köpenhamn

Sedan det kommit fram att svenska medborgare kan ha legat bakom dådet har statsminister Mette Frederiksen (S) meddelat att gränsen mot Sverige kommer att säkras.

– Vi undersöker hur vi kan skydda gränsen på ett bättre och klokare sätt, sade premiärministern på en presskonferens enligt Danmarks Radio, och tillade:

– Den dansk-svenska gränsen har vår fulla uppmärksamhet just nu.

För att resa till Sverige krävs redan att man visar upp legitimation, men nu ska det även införas kontroller för resande från Sverige till Danmark, uppgav Mette Frederiksen. På så sätt ska man kunna identifiera kriminella på väg till Köpenhamn.

Den danska statsministern bekräftar att hon har haft kontakt med sina svenske motsvarighet. I ett mejl till Nyheter Idag avböjer Mette Frederiksens pressekreterare Karen Clement att redogöra för vad som sades mellan de två statsministrarna.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till Kvällsposten att han respekterar danskarnas beslut.

Enligt uppgifter till danska Ekstra Bladet har de två misstänkta svenskarna ”annan etnisk bakgrund” och är båda hemmahörande i Malmöområdet.

SVT Nyheter rapporterar att den efterlyste 23-åringen ska ha ställt upp som kandidat för Vänsterpartiet i ett tidigare kommunalval.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag