Dansk TV: Vi hade inte tagit avstånd från Jimmie Åkessons uttalande

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 8 sep 2018 2018-09-08
E-post 3705

STOCKHOLM SVT:s vd Hanna Stjärne skriver i ett uttalande att det var rätt att ta avstånd från Jimmie Åkesson efter partiledardebatten i SVT. I Danmark gör TV-folket en helt annan bedömning. – Det skulle vi inte göra, säger Thomas Falbe, nyhetschef på danska tv-kanalen DR till Berlingske.

Det var ansvarige utgivaren Eva Landahl som tog beslutet om att efter debatten beordra programledaren Martina Nord att i eftervalsanalysen säga att SVT tog avstånd efter att Jimmie Åkesson uttalat sig om att invandrare har svårt att komma in på arbetsmarknaden för att de inte är svenskar.

Läs mer: Här tar SVT avstånd från SD efter partiledardebatten

Ett beslut som fått hård kritik. Bland annat har TV4:s tidigare chef Jan Scherman sågat avståndstagandet i en intervju med Expressen.

– Jag tycker det är häpnadsväckande. Jag tycker inte det är SVT:s uppgift att på något enda sätt lämna den typen av kommentarer till det som har sagts i partiledardebatten. Det är ett mycket allvarligt avsteg från det som är Sveriges Televisions uppgift.

Partiledardebatten följdes även i våra nordiska grannländer. Men danska TV-kanaler säger att de inte skulle ha agerat som SVT. Avståndstagandet i SVT gjordes enligt Eva Landahl på grund av radio- och tv-lagen, där vissa åsikter, exempelvis odemokratiska sådana, inte ska få stå oemotsagda. I Danmark är det inte samma regler som gäller enligt Thomas Falbe.

– DR är inte ett media som har åsikter på uttalanden eller politiska åsikter. Vi tycker ingenting. Därför är politikers uttalanden en fråga mellan de andra politikerna och väljare. Det är inte något som DR:s programledare ska uttala sig om på något sätt, säger Thomas Falbe till Berlingske.

Falbe förklarar att det inte är tv-kanalens roll att ta avstånd från uttalanden som görs. Däremot så ska man säkerställa att debatten sker på ett nyanserat sätt.

TV2:s nyhetsdirektör Mikkel Hertz säger till Berlingske att det är något mycket ovanligt att någon inom public service tar avstånd från ett uttalande som görs i sändning.

– Jag tycker inte att det är programledarens uppgift att ta ställning till de åsikter som läggs fram (under debatten), säger han.

SVT:s vd Hanna Stjärne har under lördagen gått ut med att hon ställer sig bakom beslutet att ta avstånd.

”SVT har att tillämpa radio- och tv-lagen som säger att uttalanden kan kräva ett bemötande eller avståndstagande. Lagen reglerar all etermedia i Sverige.

På fredagskvällen gjorde SVT:s ansvariga utgivare bedömningen att ett enskilt uttalande i direktsändning, vägt mot lagen, behövde bemötas.

”Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av vårt agerande också denna gång”, skriver Stjärne.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag