Danska justitieministern till koranrivande konstnären: ”Vill uppmana henne att skapa”

Bild: Folketinget/Faksimil Youtube
  • Måndag 28 aug 2023 2023-08-28
E-post

Den danska regeringen föreslår ett förbud mot att bränna eller på andra sätt ”skända” koranen och andra religiösa skrifter, vilket ska kunna ge upp till två års fängelse. Nu uppmanar danska justitieministern den iran-födda danska konstnären Firoozeh Bazrafkan, som sönder en koran med ett rivjärn utanför den iranska ambassaden i Köpenhamn tidigare i augusti, att ”skapa något” istället.

I början av augusti rev den iran-födda danska konstnären Firoozeh Bazrafkan sönder en koran med ett rivjärn utanför den iranska ambassaden i Köpenhamn i Danmark.

Bazrafkan, som filmade det hela, kallar förstörelsen av ett exemplar av koranen för ett perfomance-konstverk, som hon gör i protest mot den iranska regimen.

Sedan dess har den danska regeringen, som består av Socialdemokraterna och två liberala partier, föreslagit en lag som förbjuder bränning och annan ”skändning” av religiösa skrifter som koranen, vilket ska kunna ge upp till två års fängelse.

Läs även: Danska regeringen vill förbjuda koranbränning – ska ge upp till två års fänglse.

Med anledning av lagen föreslår Danmarks jusitieminister Peter Hummelgaard att Bazrafkan ska ”skapa någonting” istället för att förstöra saker i framtidden.

– Jag vill uppmuntra henne att skapa något, skriva något, måla något, rista något i sten, göra musik, vad vet jag, istället för att förstöra saker, säger Hummelgaard till B.T.

Teckningar som exempelvis föreställer den muslimska profeten Muhammes som har sex med en gris och en hund, vilket Rasmus Paludan tidigare delat ut vid allmänna sammankomster, kommer även fortsättningsvis vara lagliga i Danmark, säger Hummelgaard på en pressträff.

– Satiriska teckningar, uttryck i tal och skrift, täcks inte av lagändringen, säger Hummelgaard.

Läs även: Här river hon sönder en koran med ett rivjärn utanför Irans ambassad i Danmark

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag