Danska regeringen vill förbjuda koranbränning – ska ge upp till två års fängelse

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0/ FinnishGovernment/CC BY 2.0
  • Fredag 25 aug 2023 2023-08-25
E-post

Den danska regeringen, som består av danska Socialdemokraterna och två liberala partier, föreslår nu ett förbud mot att bränna eller på andra sätt skända religiösa texter som Koranen eller Bibeln, eller symboler som det kristna korset. Förbudet ska gälla offentliga platser eller platser där det kan spridas till en bredare publik, rapporterar Berlingske

– Det är en i grunden hånfull och osympatisk handling. Det riskerar att skada Danmarks intressen och danskarna i världen, säger justitieminister Peter Hummelgaard (S) på den pressträff i folketinget där lagförslaget presenterades.

Det danska lagförslaget kommer efter veckor av koranbränningar i Danmark och Sverige, vilket anses ha förvärrat säkerhetsläget i de båda länderna.

– Den senaste månaden har det varit mer än 170 demonstrationer i Danmark där koranbränningar har ägt rum, och det har väckt stor ilska runtom i världen, säger Danmarks utrikesministern Lars Løkke Rasmussen. 

Straffet för den som skändar en religiös skrift eller symbol bli enligt lagförslaget böter eller upp till två års fängelse.

Den danska oppositionen, som består av Socialistisk folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige, är alla emot förslaget, men samlar bara omkring 40 procent av mandaten i Folketinget.

Efter att det danska lagförslaget presenterats kräver nu de svenska Socialdemokraterna att statsminister Ulf Kristersson kallar till partiledarsamtal för att diskutera frågan ur ett utrikes- och inrikespolitiskt perspektiv, rapporterar Expressen. Detta eftersom Sverige riskerar att bli mer sårbart efter det danska förslaget, enligt Magdalena Andersson (S). 

– Hittills i korankrisen har Sverige och Danmark kunnat ta rygg på varandra. Det som händer när danskarna ändrar sin lagstiftning är att vi står ensamma och hamnar i en väldigt utsatt position. Världens blickar kommer riktas mot oss, säger hon.

Andersson riktar även kritik mot regeringens samarbete med Sverigedemokraterna, som enligt henne förvärrat den säkerhetspolitiska krisen.

– När statsministern säger att vi behöver hjälpas åt för att sänka konfliktnivån har ledande företrädare med en stark plattform från riksdagen agerat precis tvärtom. Det är klart att Ulf Kristersson måste ta sig en rejäl funderare på om samarbete med SD är det bästa för säkerhetssituationen, säger Andersson, som tillägger att Socialdemokraterna ”är redo att samarbeta med alla partier, utom SD.”

Andersson vill emellertid inte ta ställning till den danska regeringens lagförslag, eftersom det gått för kort tid sedan det lades fram.  Tidigare i veckan var Magdalena Andersson, Mikael Damberg och flera andra höga S-företrädare i Danmark, och förde då en dialog med den danska regeringen, enligt uppgift till Expressen.

Läs även: Förslaget: Förbjud koranbränning för klimatets skull

Läs även: Åkesson: SD motsätter sig förändring av ordningslagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag