SD tar efter danska förslaget – vill ha arbetsplikt för bidrag

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 sep 2021 2021-09-09
E-post

SVERIGE Den danska regeringen vill införa arbetsplikt för medborgare med så kallat ”integrationsbehov”. Något Sverigedemokraterna tycker att Sverige kan ta efter, rapporterar TT.
– Det är orimligt att människor lever på bidrag hur länge som helst utan motprestation, säger partiledaren Jimmie Åkesson till nyhetsbyrån.

Det danska förslaget går ut på att människor med ”integrationsbehov”, vilket omfattar nyanlända samt de som har gått på bidrag under lång tid, ska ha 37 timmars arbetsplikt i veckan för att få stöd från det offentliga. Man förväntas då utföra samhällsnyttiga uppgifter i lokalområdet.

– Alltsamman med målet att integrera folk i den arbetslogik som de allra flesta danskar är uppvuxna med, säger arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard (S).

Läs mer: Danska regeringen föreslår arbetsplikt för invandrare

Jimmie Åkesson tycker att förslaget ska utredas och införas även i Sverige.

– Vi har ganska länge pratat om att man bör utvidga det aktivitetskrav som kan ställas på den som bär försörjningsstöd. I Sverige handlar det i dag primärt om krav på att gå kompetenshöjande utbildningar eller läsa SFI. Och vi skulle vilja utvidga det, ungefär som jag tolkar förslaget i Danmark, till att omfatta samhällsnyttiga insatser, säger SD-ledaren till TT.

Åkesson försäkrar dock att det inte handlar om att ge folk jobb.

– Så fort man börjar prata om jobb hamnar man i balansgången om undanträngning på arbetsmarknaden och risk för snedvriden konkurrens, och så långt vill jag inte gå. Däremot finns det samhällsnyttiga uppgifter som aldrig utförs annars, säger han.

– Rensa stränder, samla skräp, vara trygghetsvärdar, ja det finns hur mycket som helst som är mer eller mindre ideellt men som kommunerna inte kan ställa krav på i dag. Jag vill åtminstone utreda möjligheten, men med respekt för vår modell på arbetsmarknaden med kollektivavtal. Så det får inte vara fråga om just jobb.

Läs även: Åkesson: ”Rimligt” med tillfälligt stopp av utvisningar till Afghanistan

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag