Danska planen – fängelseplatser utomlands för invandrare: ”Viktig signal”

Preben Bang Henriksen, Venstre. Genrebild av fängelse. Foto: Pressbild/Flickr
  • Måndag 3 dec 2018 2018-12-03
E-post 1122

DANMARK Utlänningar som dömts till utvisning ska sitta av fängelsetiden utomlands – det är den nya danska rättspolitiken. Källor uppger till DR att förhandlingar pågår med Litauen. Att sätta kriminella utlänningar i fängelse är en ”viktig signal” enligt regeringspartiet Venstre. – Jag är helt säker på att de helst skulle vilja avtjäna sitt straff i ett danskt fängelse. Men det har vi många andra som vi behöver plats för, säger Preben Arne Henriksen, rättspolitisk talesperson Venstre, till DR.

Redan om något år kan kan kriminella invandrare dömda för brott i Danmark sitta i ett fängelse utanför Vilnius i Litauen och ”skaka galler”.

Ett helt nytt fängelse står klart på platsen och det pågår förhandlingar mellan Litauen och Danmark om att Danmark ska hyra ett antal fängelseplatser, avslöjar DR.

Läs även: Dansk migrationspolitik: Kriminella utlänningar placeras på öde ö

Planen är att utlänningar som blivit dömda till utvisning efter avtjänat fängelsestraff ska sitta av fängelsestraffet utomlands.

Det finns inget avtal påskrivet men förhandlingarna nämns i det budgetförslag som lagts fram i dagarna från regeringspartierna och deras samarbetsparti Dansk Folkeparti.

”Det ska snabbast möjligt och senast vid utgången av 2019 ingås ett avtal med ett partnerland om att etablera danska fängelseplatser i utlandet, så utvisningsdömda kriminella avtjänar sina straff i utlandet i stället för att belasta det danska fängelseväsendet och det danska samhället”, står det i budgetpropositionen, enligt förslaget.

I det nya fängelset utanför Vilnius ska både kriminella utlänningar från länder med avtal med Litauen såväl som litauiska medborgare som är dömda avtjäna straff.

Preben Bang Henriksen, rättspolitisk talesperson för Venstre, Liberalernas danska systerparti, är noga med att påpeka att de kriminella utlänningarna kommer att placeras i fängelser med lägre standard än de danska.

– Vi kommer inte att behöva ha samma standard på de här fängelserna som de fängelserna vi har i Danmark. Men det är klart att de anstalter som vi kommer att finansiera på ett eller annat sätt, de ska självklart nå upp till de internationella förpliktelser som vi har. Det är något som Kriminalvården kommer att ha en löpande tillsyn över, säger Bang Henriksen.

För Dansk Folkeparti har utländska fängelseplatser länge varit ett mål. I samband med partiets årsmöte beskrev den rättspolitiske talespersonen Peter Kofod Poulsen sin vision om hur man ska göra det betydligt mer avskräckande att begå brott i Danmark.

– Det är ju ingen hemlighet att vi gärna vill att Danmark köper eller hyr ett fängelse i ett östeuropeiskt land där standarden är väsentligt lägre än i Danmark.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag