Danska politiker vill hålla gränsen stängd mot Sverige

Danmarks flagga. Bild: Per Palmkvist Knudsen/CC BY-SA 2.5
  • Lördag 16 maj 2020 2020-05-16
E-post 989

KÖPENHAMN Flera danska oppositionspolitiker anser att Danmark inte borde öppna sina gränser mot Sverige samtidigt som man öppnar gränserna mot Tyskland och Norge. Sveriges handelsminister Anna Hallberg kallar den danska oppositionens förslag för ”diskriminering” som ”inte är acceptabel”.

Den 1 juni kommer Danmarks regering komma med ett beslut om att öppna upp landets gränser. Om landet öppnar gränserna, så kommer man att öppna för alla grannländerna Norge, Tyskland och Sverige på samma gång.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Men flera danska oppositionspolitiker vill att gränsen till Sverige, som har betydligt fler döda av coronaviruset än de övriga nordiska länderna tillsammans, ska hållas stängd.

– Jag tror verkligen inte att det är så att man bör vänta med att öppna gränsen till Tyskland tills man tror att det är motiverat att också öppna gränsen till Sverige, säger Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen till DR.

– Om det inte är motiverat för hälsan att öppna gränsen till Sverige, kan svenskarna stanna där och då kan tyskarna komma upp, säger han.

Även Dansk Folkeparti motsätter sig att Danmark öppnar gränsen mot Sverige samtidigt som mot sina övriga grannländer.

– Jag tror att om du öppnar annorlunda för turister från olika länder, kan du också öppna snabbare, säger Dansk Folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl till DR.

Läs även: Danmark hoppas kunna öppna landet efter påsk

Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) säger emellertid till Sydsvenskan att Sverige inte kommer acceptera att Danmark inte öppnar sina gränser även mot Sverige.

– Jag har påtalat tydligt att en diskriminering av Sverige inte är acceptabel, säger Hallberg till Sydsvenskan. 

– Skåne har lägre smittspridning än Köpenhamnsregionen. Jag har påtalat för den danska regeringen att vi ska se Öresundsregionen som en gemensam region, snarare än att jämföra Stockholm och Köpenhamn, fortsätter Hallberg.

Läs även: Danmark stänger gränsen och sätter in försvaret för att hindra utlänningar

Bli PLUS-medlem

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag