Danskt förnuft – Sara Omar utsedd till årets kvinna: ”I min värld är alla kvinnor Årets kvinna”

  • Söndag 12 maj 2019 2019-05-12
E-post

KÖPENHAMN I Danmark har magasinet Elle utsett författarinnan Sara Omar till Årets kvinna. Omar debuterade med romanen ”Dödstvätterskan” som handlar om hederskultur och kvinnotryck i islams namn.

Dansk-kurdiska Sara Omar vann magasinet Elles nyinstiftade kategori ”Årets kvinna” i konkurrens med tennistjärnan Caroline Wozniacki och modeentreprenören Eva Kruse. Priset delades ut under Elle Fashion Awards i Köpenhamn.

Boken ”Dödstvätterskan” kom ut i Sverige 2018 och blev mycket uppmärksammad. Sakine Madon, då ledarskribent på VLT, skrev att Omar hade skrivit årets modigaste bok.

Boken handlar om en kurdisk flickas, Frmsk, uppväxt i hederskultur och hur hon utsätts för incest, våld och förtryck, ofta i islams namn. Boken släpptes under hösten 2017 i Danmark. Snart två år senare har den fått ett enormt genomslag i hela Norden, och även översatts till engelska och andra språk.

I en artikel från januari i år i danska Politiken intervjuas en anonym norsk-kurdisk kvinna som berättar vilken betydelse Sara Omars bok haft för henne.

– Sara Omar använder sin historia för att sprida ett budskap till andra och skicka ett budskap till alla kvinnor att de inte är ensamma. Med sin roman visar Sara Omar en enorm styrka och ett stort mod. Och det spännande är att det ger mig styrka och mod att kämpa mot, säger kvinnan.

Kvinnan säger att hon efter att ha läst Dödstvätterskan ”för första gången kunde andas fritt”.

– Slutligen lyckades en kvinna ropa högt om vad några av oss kurdiska kvinnor utsätts för. Sara Omar är en efterlängtad röst.

Läs även: Sara Omar skrev bok om hederskultur: ”Om du inte är oskuld, så tror de att de har rätt att döda dig”

På sin Facebook kommenterar Sara Omar priset.

Hon skriver bland annat att det förpliktigar att bli utsedd till Årets kvinna, och att hon ämnar leva upp till detta.

”I min värld är alla kvinnor Årets kvinna”, skriver Sara Omar.

Hon fortsätter:

”I min värld handlar det inte om hur mycket man har eller hur mycket man har uppnått. Det handlar om hur man ger tillbaka med det man har och det man har uppnått.”

Lite längre ner i sitt inlägg skriver Omar:

”Kära medborgare i detta land (Danmark): Kom ihåg att skapa en konstruktiv och skarp debatt under valrörelsen. Kom ihåg att lyfta upp dem som antingen knäar eller ligger ner. Kom ihåg när fundamentalismen, rasismen och fascismen smyger sig in. Då har vi alla ett ansvar att säga ifrån. Att kämpa för de svaga och att lyfta de nertryckta i stället för att trampa på dem.”

Läs hela Sara Omars inlägg här:

I Sverige utsågs klimataktivisten Greta Thunberg till Årets kvinna av Expressen. Andra profiler som fick röster och hamnade på tidningens årliga 100-lista:

Alexandra Pascalidou på en tredjeplats, SVT-journalisten Anna Hedenmo på en 28-plats, prinsessan Sofia på 35-plats, Sveriges Radio-journalisten Cecilia Uddén på 59-plats – penibelt nog nyligen fälld av Granskningsnämnden för ett osakligt uttalande om Israel.

Läs mer: SR fälls för osakligt inslag om Israel

Journalisten Magda Gad – som hyllats för sina reportage om utsatta kvinnor i Afghanistan – hamnade på en 32-plats.

Grrundaren av Vid din sida, organisationen som hjälper hemlösa äldre svenskar i Stockholm, Jeanette Höglund, fanns inte alls med på listan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag