Därför anklagas Miljöpartiet för Facebookfusk

  • Onsdag 6 aug 2014 2014-08-06
E-post 0

INRIKES Inför valrörelsen har Miljöpartiet plötsligt fått 34 000 nya Facebookföljare över en natt. Många av de nya följarna kommer från länder som, enligt Social Bakers, är ”ospecificerade”.  -Sa någon likes-köp?, skriver Rödgrön röra på twitter.

De nya gillamarkeringarna har kommit natten mellan lördag och söndag och 34 procent av Miljöpartiets följare kommer nu från ”ospecificerade” länder. Men populariteten har också ökat i Sydamerika. I Colombia har man fått nästan 9000 nya fans, vilket motsvarar omkring 9 procent av hela fanskaran. Partiet har 3379 fans i Argentina och nästan lika många, 3140, i Venezuela.

På Twitter spekuleras det vilt hur det kommer sig att Miljöpartiet ökat sin fanskara så snabbt, och i så otippade delar av världen. Niklas Svensson, journalist på Expressen, frågar sig hur Miljöpartiet förklarar statistiken.

-Miljöintresset ökar dramatiskt till följd av storbranden? föreslår en twittrare.

Snacket på twitter spred sig snabbare än branden i Västmanland. Nu hånas Miljöpartiet med skärmdumpar och underfundiga ”förklaringar” till varför antalet likes ökat så dramatiskt.

-MP:s Facebook-sida ökade med 161 % i likes på två dagar. Sa någon likes-köp? skriver twitterkontot Rödgrön röra. 

-MP försöker ta politiska poäng på skogsbrand och kallas populister. Sen kommer det fram att de köpt likes från Colombia. Tuff dag!, skriver Jesper Skalberg, moderat politiker och känd Starcraftspelare.

När det uppmärksammades försvann genast 8000 likes

En annan twittrare konstaterar att partiet redan tappat 8000 likes sedan statistiken uppmärksammades på Twitter.

Falska följare är ingenting nytt bland de svenska partierna. I ett pressmeddelande skriver kommunikationsbyrån Springtime att både Sverigedemokraterna och Piratpartiet drabbades av falska följare under våren och försommaren. Feministiskt Initiativ har fått 10 000 turkiska följare och även Folkpartiet har råkat ut för samma sak.

Springtime tror dock inte att det är partierna själva som köper falska följare. I ett tidigare pressmeddelande förklarar de närmare.

– Det ter sig uppenbart att inget parti självt har köpt dessa följare då det uppenbart underminerar trovärdigheten för partiernas kanaler i sociala medier. Då det är relativt billigt att köpa följare i sociala medier och de företag som ägnar sig åt att sälja följare knappast är seriösa innebär det att vem som helst kan köpa följare åt vilket konto de än behagar, säger Karin Bäcklund, expert på sociala medier på Springtime, och tillägger att det troligen rör sig om människor som vill skada partiet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag