Därför finns Pewdiepie med i statens åsiktsregister: ”Fått stöd av nynazistiska rörelser”

Anklagas för att få stöd från nazister och hamnade i statens åsiktsregister.
  • Onsdag 24 maj 2017 2017-05-24
E-post 497

SVERIGE Youtubestjärnan Pewdiepie har ”fått stöd av nynazistiska rörelser”. Det skriver Svenska Institutets nätsäkerhetsexpert Vian Tahir som själv skapat det statliga åsiktsregister där bland annat bloggaren Pewdiepie är listad.

I tisdags publicerade Youtubestjärnan Pewdiepie en video där han berättar att han funnit sig själv i svenska statens åsiktsregister genom att söka på sig själv hos Nyheter Idag där databasen finns publicerad i sökbar form.

– Vad är det jag har gjort? frågar han på engelska i videon.

Nätsäkerhetsexperten: ”Fått stöd av nynazistiska rörelser”

Enligt myndigheten Svenska Institutet listas människor som ägnar sig ”åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter”.

Även individer som i framtiden skulle kunna misstänkas för att ägna sig åt sådant blockerades i preventivt syfte, meddelade myndigheten på sin hemsida tidigare i maj.

För att upprätta registret har Svenska Institutet tagit hjälp av den så kallade ”nätsäkerhetsexperten” Vian Tahir. När Tahir fick möjligheten att twittra från kontot @sweden på Twitter fick hon lov att importera sitt eget, privata, register över Twitter-användare som hon tycker ska blockeras.

Pewdiepie, som egentligen heter Felix Kjellberg, kan nu få sin förklaring till hur han kom att finnas med i statens åsiktsregister. I en artikel daterad den 7 april möter Kjellberg hård kritik från Tahir själv. Texten är publicerad i Fria Tidningar med rubrik ”när hatet blir ett spel”.

I artikeln beskriver Tahir hur vita män som spelar spel på internet ägnar sig åt nazism, rasism och sexism. Hon drar även flera paralleller till Gamergate, en kontroversiell affär där speljournalister avslöjades ägna sig åt korruption. Tahir menar däremot att Gamergate handlar om en ”hatkampanj” mot kvinnliga journalister.

I detta sammanhang lyfter hon fram Kjellberg och hans Youtubekanal, som har över 55 miljoner följare, där hon berättar att han skämtat om nazism.

”Han ser inte sina så kallade skämt i en politisk kontext utan hävdar att det är humor, att människor är överkänsliga och att medier bedriver en häxjakt mot honom. En retorik som känns väl igen från både Gamergate och rasistiska onlinekrigare. I fallet Pewdiepie har han, oavsett intentionerna med sina så kallade skämt, fått stöd av nynazistiska rörelser och webbplatser”, skriver Tahir i sin artikel.

Registret kan vara olagligt

Nätsäkerhetsexperten Vian Tahirs register, som senare blev en officiell myndighetshandling, kan vara olagligt. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke förklarade tidigare för Nyheter Idag att registret i själva verket är ett sorts åsiktsregister.

– Det är en form av åsiktsregistrering man har ägnat sig åt, sade han.

När Svenska Institutet mötte en hård kritikstorm för att ha låtit upprätta ett i praktiken statligt åsiktsregister tog generaldirektör Annika Rembe beslut att radera hela databasen, detta trots att flera svenskar begärt ut kopia på det kontroversiella registret. Även detta agerande kan strida mot lagen.

– Vad myndigheten har att göra är att pröva statusen på handlingen. Är det en allmän handling eller är det arbetsmaterial. Man kan inte sätta igång och radera bara för att någon begär ut det, förklarade Funcke för Nyheter Idag.

Nyheter Idag lyckades ta del av en kopia av det kontroversiella registret innan det raderades. Databasen finns i sökbar form, du kan klicka här för att ta reda på om du finns med.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag