Därför sprider jag al-Shammaris homosexuella äventyr till omvärlden

Chang Frick, ägare och grundare av Nyheter Idag.
  • Måndag 25 nov 2019 2019-11-25
E-post 2936

På Twitter sprider jag både hånfulla tweets och är allmänt dryg mot den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari. Inte minst har jag varit extra tydlig med hans raggande på Grindr. Det finns en anledning till detta.

Just nu riskerar tusentals människor livet i Irak när de demonstrerar mot en regering som av allt att döma minst sagt är korrupt. Flera hundra demonstranter har skjutits ihjäl och det förekommer rapporter om grym behandling av människor. Och det är framför allt den irakiska militären som pekas ut.

Redan i början av oktober uppmärksammade Nyheter Idag att inte mindre än 46 människor då hade mist livet.

Under flera veckors tid har mina kollegor arbetat med att slå fast att Iraks försvarsminister bor i Sverige. Vidare kunde vi avslöja att han utreds för bidragsbrott. Men det stannar inte där.

Vi har samtidigt pratat med flera irakier i samband med vårt grävande. En av dem är på plats i Bagdad, andra finns i den irakiska diasporan runt om i världen. Det gemensamma är att i varje samtal berättar de om militärens våld, om korruption och att de vill ha ett annat samhälle.

Dessa människor är inga ”jobbiga förortskillar”. De är raka motsatsen, människor som vilken ”Sverigevän” som helst kan identifiera sig med. De kämpar mot vad de upplever är en korrupt regering som inte gör vad den ska.

I grund och botten vill många människor i Irak ha ett mer fritt, öppet och transparent samhälle. Det är vad de i praktiken riskerar sina liv för. Samma rättigheter som en annan i Sverige tar för given.

När jag läser en förundersökning där al-Shammari är misstänkt för grov kvinnofridskränkning upptäcker jag att han är homosexuell. Den läggningen har han minst sagt levt ut i Sverige, bland annat på dejtingappen Grindr. Och det har han förstås all rätt att göra.

Men när han sedan åker tillbaka till Irak och tar rollen som försvarsminister är hyckleriet monumentalt.

I Sverige vill han åtnjuta våra friheter. I Irak däremot är han i egenskap som försvarsminister ytterst ansvarig för den militär som nu pekas ut för att skjuta ihjäl demonstranter. Alltså samma demonstranter som vill ha ett mer fritt, öppet och transparent samhälle.

Att vara emot korruption hänger ihop med det fria samhälle vi är vana vid i väst. Korruption bekämpas genom öppenhet, maktdelning och även idé-paketet om individers frihet. Allt hänger så att säga ihop i samma syn på samhället.

Just därför anser jag det påkallat att visa vilken hycklare han är. Han får gärna ta del av de friheter som bjuds i Europa, men då ska han inte samtidigt företräda en regering och en militär som med vapenvåld förvägrar andra samma sak i Irak – ett land där du knappast kan leva som al-Shammari lever i Sverige.

Och precis innan jag är klar med denna text nås jag av ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten att Najah al-Shammari utreds för brott mot mänskligheten.

Att sprida bilder från hans Grindr-profil och uppgifter om hans homosexuella äventyr, bredvid uppgifter om bidragsbrott och annat, är det minsta vi kan göra. Det är mediers jobb att avslöja korrupta och hycklande makthavare – även utanför landets gränser.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag