De kräver rikspolischef Eliassons avgång efter ömmande ord om Alexandras mördare

Nu kräver människor i sociala medier att Dan Eliasson ska avgå efter sina kommentarer om mordet på Alexandra. Foto: Privat / SVT
  • Onsdag 27 jan 2016 2016-01-27
E-post 12696

STOCKHOLM Rikspolischef Dan Eliasson möter ett massiv kritikstorm efter att ha kommenterat knivmordet på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. – Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?, sade rikspolischefen om den misstänkte mördaren.

Nyheten om att 22-åriga Alexandra Mezher knivmördades när hon arbetade ensam på ett boende för ensamkommande flyktingbarn har tagits emot med en chock. Under tisdagen var rikspolischef Dan Eliasson inbjuden i SVT för att kommentera händelsen.

– Man blir ju naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar naturligtvis. Den som blir dödad och dennes anhöriga, sade han om den nu avlidne Alexandra.

Men sedan fortsatte Eliasson kommentera det hela på ett sätt som väckt massiv kritik. Istället för att adressera arbetsmiljön för människor som den nu avlidne Alexandra Mezher valde rikspolischefen att fundera över om inte den misstänkte gärningsmannen också kan vara ett offer i det här dramat.

– Men också för den enskilde unge killen som begår en sån här förskräcklig händelse. Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen och vi får försöka hjälpa till att lösa det här efter bästa förmåga, fortsatte han.

Kräver Dan Eliassons avgång

I sociala medier sprids ett klipp från Eliassons medverkan i SVT och i anslutning till den videon är kommentarerna mycket kritiska.

”Fyfan! En flicka blir mördad på sin arbetsplats! Visa för helvete respekt och inse otryggheten i samhället, men sitt fan inte samma dag och lägg tid på mördaren i samma mening! Fyfan!”, skriver en upprörd tjej på Facebook.

Även på Twitter möter Eliasson kritik där människor uppmanar honom att avgå från rollen som rikspolischef.

Även poliser som arbetar inom samma myndighet reagerar starkt mot Eliassons sätt att kommentera knivmordet på Alexandra.

Nedan följer ett axplock av reaktioner på Twitter mot Dan Eliasson med anledning av hans kommentarer till händelsen på boendet.

Nedan ser du videon där Eliasson fäller kommentarerna som får sociala medier att koka av kritik.

Rikspolischefen Dan Eliasson sitter i SVT:s morgonsoffa och känner sympati till den mördare som kallblodigt dödade 22-åriga Alexandra i Mölndal. För den svenska polisens skull: Avgå Dan Eliasson.

Posted by Stöd svenska polisen on Tuesday, January 26, 2016

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag