”De liksom strategiskt tar över”: Kritik mot att kommun anordnar muslimsk fest

Foto: Flickr
  • Onsdag 30 maj 2018 2018-05-30
E-post 1177

ÄLMHULT När den muslimska fastemånaden ramadan tar slut firas det med en fest som kallas eid al-fitr. En sådan fest ska den 16 juni anordnas av Älmhults kommun, men det får hård kritik av Kristdemokraterna.

Festen eid al-fitr anordnas som en del av det kommunala projektet Fritidsskola för nyanlända, och finansieras av pengar från länsstyrelsen som ska främja integration. Arrangemanget är öppet för alla, rapporterar Smålandsposten på onsdagen.

Dan Bülow är Kristdemokraternas ledare i Älmhult och tycker att det är en dålig idé att kommunen blandar sig i det muslimska firandet.

– Jag tycker först och främst att det ska vara rättvist, man ska inte gynna någon religion framför någon annan. Sen är jag lite bekymrad. Jag är inte bekymrad över att vi har muslimer i vårt land men jag är bekymrad över att de liksom strategiskt tar över lite. De tar över områden, säger han till Smålandsposten, som frågar honom om problemet är att det just är en muslimsk fest.

– Ska sanningen fram är jag bekymrad över hur islam knaprar åt sig här i Sverige. Det står jag för, säger Dan Bülow som dock påpekar att muslimerna kan anordna sina fester privat utan kommunal inblandning.

Beslutet att anordna festen togs av tjänstemännen i kommunen, men kommunalrådet Eva Ballovarre (S) uppger att hon står bakom det.

– Om syftet med festen är integration tycker jag att det är något positivt, säger hon till Smålandsposten.

Läs även: Dansk minister: Ramadan kan vara farligt för samhället – muslimer bör ta ledigt

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag