Debattartikel i Aftonbladet väcker kritik: ”Flera av dem är ute efter raskamp”

Ivar Arpi reagerar starkt emot debattörerna från den rasideologiska miljön. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil Aftonbladet / Twitter
  • Måndag 26 okt 2015 2015-10-26
E-post 393

STOCKHOLM En rad debattörer skriver i en debattartikel publicerad hos Aftonbladet att de kräver handling mot vad de kallar högerextrem terrorism, men debattartikeln möter kraftig kritik för sättet att argumentera. ”Flera av dem är ute efter raskamp. Se dem för vad de är”, skriver den borgerliga debattören Ivar Arpi på Twitter.

Tidningen Aftonbladet publicerade på måndagen en debattartikel från en rad kända debattörer som hiphop-artisten Adam Tensta samt Judith Kiros och Valerie Kyeyune Backström från den rasideologiska plattformen ”Rummet”. Flera av debattörerna har tidigare kallat sig själva för ”rasifierade” och är kända för att dela in människor i begrepp om ”ras” i sin politiska argumentation.

Ställer grupper mot varandra – ”vita” mot ”icke-vita”

I debattartikeln adresseras staten där de ställer krav på åtgärder mot vad de kallar ”den vita högerextrema terrorn”.

”Vi vill veta vad polismyndigheten, Säpo och justitieministern har för planer på att bekämpa den vita högerextrema terrorn som plågar vårt land”, står att läsa i debattartikeln.

I debattartikeln påstås även felaktigt att Sverigedemokraterna ska ha marscherat med uniformerade nazister i Trelleborg. Överlag har debattartikeln ett ganska konfronterande språk, något som väcker kritik i sociala medier.

”Är det kanske så att våra liv inte räknas lika mycket som vita svenskars?”, frågar sig även debattörerna.

Även avslutningen har en hård, polariserande ton, mellan vad de definierar som vita svenskar och de som är ”icke-vita”.

”Skolbarn mördas, flyktingboenden utsätts för försök till mordbrand. Varför är hela Sverige inte lika rasande nu som när bilar brann i Husby? Är det bara vi som utsätts för den högerextrema terrorismen som ska bry oss? Är det acceptabelt att våra barn dör så länge era barn är oskadda? Vi kräver handling, inte i morgon, inte om en vecka, vi kräver det nu!”, avslutas debattartikeln.

Kraftiga reaktioner: ”Flera av dem är ute efter raskamp”

Nyligen kunde Nyheter Idag berätta hur den rasideologiska plattformen ”Rummet” anklagades för just rasism, något som ligger i linje med den kritik som nu riktas mot debattartikeln i Aftonbladet. På Twitter skriver den borgerlige debattören Ivar Arpi att flera av de som skriver under debattartikeln själva ”är ute efter raskamp”.

Han uppmanar även till att ”se dem för vad de är”. Vidare konstaterar Arpi att debattartikeln var ”en av de mest polariserande texterna jag har läst”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag