Demirok kräver att regeringen inleder dialog med muslimer i Svergie

Bild: Fmmagnusson/CC BY-SA 4.0/Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 27 jul 2023 2023-07-27
E-post 0

På onsdag morgon besökte Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok Stockholms stora moské för ett möte med imamen Mahmoud Khalfi och andra muslimska företrädare angående de uppmärksammade koranbränningarna.

Efter mötet kräver Demirok i en intervju med Dagens Nyheter att regeringen inleder en dialog med företrädare för muslimer i Sverige.

– Just nu ser vi en total brist på dialog från regeringens sida. Men när sådana här saker sker behöver man nöta sula, säger han.

Demirok, som själv har muslimsk bakgrund, säger till tidningen att han själv inte blivit personligt kränkt av koranbränningarna.

– Jag ser att det rör sig om provokationer, att det är onödigt, men det väcker inga personliga känslor i mig som muslim, säger Demirok och fortsätter:

– Däremot kan jag tydligt identifiera mig med känslan av att vara utanför. Att politiker pratar om en snarare än med en. Att ingen lyssnar.

Samtidigt inskärper Demirok att han inte vill se några inskränkningar i yttrandefriheten.

– Man kan stå upp för yttrandefrihet, för mötes- och demonstrationsfrihet, och samtidigt visa förståelse för människors känslor. Att många är ledsna över att heliga skrifter så lätt kan brännas och att det uppenbart är riktat mot muslimer som grupp. Den känslan behöver vi ta fasta på och se vad vi kan göra för att minska den utan att ge avkall på grundläggande värderingar, säger Demirok, som vill se mer kommunikation från regeringen i frågan.

– Vi behöver kommunicera vad Sverige är – i vårt eget land, men också utomlands. Yttrandefriheten är inte bara lagstiftning i Sverige. Det är något mycket djupare. Som vi har generationer att tacka för. Vi ska absolut inte göra några inskränkningar i den.

I ett inlägg på plattformen X, tidigare Twitter, kritiserar statsvetaren och terroristexperten Magnus Ranstorp Demirok för att han hade möte på Södermoskén. ”Naivt och kontraproduktivt” menar Ranstorp, och skriver att Islamiska Förbundet i Sverige, som driver moskén, inte är representant för Sveriges muslimer.

Islamiska förbundet i Sverige ingår i The Federation of Islamic Organisations in Europe, som är nära anknutna till Muslimska brödraskapet.

Läs även: Irak bryter diplomatiska förbindelser med Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag