Demonstration mot afghanutvisning spårade ur – polis grep in mot aktivister

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Måndag 19 Nov 2018 2018-11-19
E-post 590

SVERIGE Under måndagskvällen planerades verkställandet av utvisningsbeslut rörande ett 50-tal afghanska medborgare. När de utvisade afghanerna fördes bort med buss från Migrationsverkets förvar i Märsta urartade den protestdemonstration som arrangerats mot att de fått avslag på sina asylansökningar skriver GP.

Enligt uppgifter skulle ett 50-tal personer utvisas. När bussen som skulle föra afghanerna till det specialchartrade flygplanet väl lämnade Migrationsverkets förvar uppstod stor upprördhet bland de cirka 100 demonstranterna på platsen.

– Det känns fruktansvärt. Jag trodde verkligen att utvisningen skulle ställas in, för det är så pass anmärkningsvärt att utvisa till Afghanistan, framför allt i dagsläget, säger Elin Morén från lobbyorganisationen Ung i Sverige till GP.

På Ung i Sveriges Facebooksida lades en film upp som visade aktivister som skriker ”Ingen människa är illegal”. I filmen syns även en konfrontation mellan aktivisterna och polis.

Enligt polisens talesperson Anna Westberg gjorde man vissa ingripanden.

– Överlag har det gått relativt lugnt till. Däremot var det ett antal personer som blev avvisade från platsen innan bussen åkte, och några som avlägsnades, säger Westberg till GP.

Iréne Sokolow på Migrationsverkets presstjänst berättar att de afghanska medborgarna har fått sina fall prövade av både Migrationsverkets handläggare och av migrationsdomstolarna. Säkerhetsläget i Kabul förhindrar inte en utvisning.

– Våldet och det humanitära läget i Kabul är fortsatt allvarligt, men inte så omfattande och så allvarligt att det motiverar att vi inför ett generellt stopp att verkställa personer dit, säger Sokolow till GP.

Niclas Ericsson, kommunikationsrådgivare på biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén som befinner sig på plats i Kabul säger dock att säkerhetsläget i landet är ”väldigt ansträngt”. Han uppger att konflikten mellan regeringstrupper och oppositionella intensifierats.

När Uppdrag Granskning 2017 gjorde ett reportage om situationen i Afghanistan kunde man bara hitta ett fall där en afghan dödats efter utvisning. I reportaget blir afghanledaren Fatemeh Khavari pressad av Janne Josefsson om uppgifterna om att Afghanistan är så farligt som påståtts. Hon svarar att döden inte behöver vara fysisk.

– Alla dör psykiskt. Alla, alla, det spelar ingen roll. Alla dör psykiskt, säger hon.

Läs även: Skolkande afghaner kan utvisas: ”Försatt sin chans”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Håller du med Ung i Sverige? Borde även afghaner utan skyddskäl få stanna i Sverige?
4719 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag