”Den restriktiva lagstiftningen ska ligga fast”: Stefan Löfven om S nya migrationspolitik

Stefan Löfven och Heléne Fritzon (S). Foto: svd.se
  • Fredag 4 maj 2018 2018-05-04
E-post 733

SVERIGE Socialdemokraterna vill ha en fortsatt restriktiv migrationspolitik. Det meddelades under en presskonferens med statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon.

”En trygg migrationspolitik för en ny tid.” Det var rubriken för fredagens presskonferens där Stefan Löfven och Heléne Fritzon presenterade Socialdemokraternas migrationspolitik för kommande mandatperiod, som började med en tillbakablick.

– Det var uppenbart att svensk migrationspolitik då inte var hållbar, sade Stefan Löfven om krisåret 2015.

Han påpekade flera gånger att fler länder i Europa måste dela på ansvaret för att ta emot migranterna.

– Vi klarar det, men då måste vi också prioritera rätt, sade han om migrationen framöver.

– Den restriktiva lagstiftningen ska ligga fast, fortsatte Stefan Löfven och kallade den nya inriktningen en ”återgång till en mer traditionell socialdemokratisk politik”.

Sverige kan inte skilja sig från övriga länder i EU när det kommer till lagstiftning, menade statsministern. Sverige ska ta emot sin andel av migranter sett till befolkningens storlek, vilket hade inneburit att färre skulle ha kommit hit i fjol.

– Det går inte att sätta någon exakt siffra, det har jag sagt hela tiden, sade Löfven på frågan om exakt hur många invandrare landet kan ta emot.

I Socialdemokraternas nya linje ingår också att de inre gränskontrollerna, som nyligen förlängdes med sex månader, ska vara kvar så länge som det föreligger ett terrorhot mot Sverige. Samtidigt måste mottagandet bli mer ordnat och de som får avslag måste skickas tillbaka.

– Det är det enda sättet att upprätthålla förtroendet för systemet, sade Heléne Fritzon.

Läs även: Regeringen lägger miljoner på sexualupplysning för nyanlända

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag