Regeringen lägger miljoner på sexualupplysning för nyanlända

Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Torsdag 3 maj 2018 2018-05-03
E-post 739

SVERIGE Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, får 3,7 miljoner kronor från regeringen för sexualupplysning riktad mot nyanlända.

Invandrare till Sverige kommer ofta från länder med en annan syn på sex och samlevnad. Det konstaterar SVT som rapporterar att socialminister Annika Strandhäll (S) tänker ge RFSU 3,7 miljoner kronor för att lära nyanlända hur det fungerar i Sverige.

– Vi kan konstatera att en del av de kvinnor som finns i den här gruppen med nyanlända kommer från samhällen där det råder helt andra normer, lagar och regler. Det här projektet ger den här gruppen kvinnor bättre möjlighet till kunskap om de sexuella och reproduktiva rättigheter som man har i Sverige, säger Annika Strandhäll till TT enligt SVT.

Pengarna ska användas under 2018 till projekt som riktas till både män och kvinnor. Det handlar om att göra filmer på olika språk men också utbildningar som skräddarsys för tolkar.

Annika Strandhäll säger att det inte är höstens metoo-kampanj som har lett fram till att man nu lägger miljoner på att utbilda invandrare.

– Men det är ju en satsning som faller väldigt väl in i både den debatt som följer på Metoo-kampanjen och hela den debatt vi haft i Sverige om vikten av att de nyanlända kvinnor som kommer hit får justa och bra förutsättningar att integreras i Sverige, säger hon.

Läs även: Normkritisk midsommarstång: ”Midsommarfittan”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag