”Det är ju inget konstigt i det”: Gothia Cup-ledaren om valet att inte servera fläsk

En tidigare invigning av Gothia Cup. Foto: CC Gothia Cup
  • Måndag 4 jun 2018 2018-06-04
E-post 199

GÖTEBORG Fotbollsturneringen Gothia Cup har sedan åtminstone 20 år valt att inte servera griskött för att anpassa sig till de muslimska deltagarnas önskemål. Det uppger turneringsledaren Lena Rönnefors.

Den populära ungdomsturneringen Gothia Cup informerar på sin hemsida om vilken sorts mat som serveras till deltagarna: ”Eftersom vi har många muslimer som kommer till turneringen har vi valt att inte servera griskött. Ni behöver därför inte anmäla detta som specialmat eller allergi.”

Turneringen, som i år äger rum den 15–21 juli i Göteborg, presenterar sig som en ”mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare”. Men något som tydligen också är gemensamt för alla är att man måste rätta sig efter det muslimska förbudet mot att äta fläsk.

Nyheter Idag ringde upp turneringsledaren Lena Rönnefors, som berättar att fläskförbudet inte är något nytt påfund.

– Vi har inte haft griskött på vår meny på skolorna de senaste 20 åren, tror jag, säger hon.

Hur gick tankarna när ni bestämde det?

– Det kommer jag inte ihåg. Det är ju inget konstigt i det, vad jag tycker. Jag vet inte ens om jag jobbade då, så jag vågar inte svara på det.

Vet ni hur stor andel av de som deltar är muslimer?

– Ja det vet vi i stort sett i alla fall, säger Lena Rönnefors.

Hon menar att det är deltagarna från muslimska länder som går att räkna ihop. Antalet muslimer från europeiska länder känner hon dock inte till. På frågan om hur stor andel av deltagarna som är muslimer kan hon dock inte ge något svar alls.

– Inte en aning. Jag har ingen aning, säger hon.

Lena Rönnefors säger att turneringen gör en meny som ska passa så många som möjligt. Man försöker till exempel också anpassa den till de som har allergier.

Kunde ni inte bara ha haft ett alternativ för de som inte vill äta fläsk?

– Vad är frågan? Vad är det du undrar över? Vi har inga klagomål på menyn, så det är väl jättebra, svarar Lena Rönnefors.

Läs även: Efter sextrakasserierna – Nu får fotbollslaget åka hem från Gothia Cup

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag