Det nya Sverige: ”Moralpoliser” spottar på kvinnor som klär sig ”fel”

Skärholmens torg. Foto: Arild Vågen
  • Fredag 25 maj 2018 2018-05-25
E-post 1958

STOCKHOLM Att kvinnor i Sverige själva väljer hur de klär sig är oacceptabelt för en del män i förorterna. Det vittnar bland annat Gurleen Kaur Sahota om, som dagligen trakasseras för sin västerländska klädstil.

Det är stockholmdirekt.se som har intervjuat Skärholmsbon Gurleen Kaur Sahota som berättar om sin vardag i förorten. På grund av hur hon klär sig får hon ofta blickar och kommentarer, och kallas hora.

Förra veckan blev hon fysiskt attackerad för första gången. En för henne okänd man hade synpunkter på hennes utstyrsel.

– Han var väldigt hotfull och aggressiv, kanske påverkad på något sätt, det vet jag inte. Först ignorerade jag hans kommentarer, men till slut stod jag inte ut och frågade honom vad problemet var. Då exploderade han. Han höll tag i mig, spottade mig i ansiktet, kallade mig hora och sa att jag skulle hålla käften och massa andra saker, säger hon.

Ingen i närheten reagerade, och efter händelsen vågade hon inte gå ut på flera dagar. Stockholmdirekt.se frågar henne vad som gjorde att just hon attackerades.

”Vana vid sina seder och kulturer”

– Jag tror att det är för att jag är ung och ser väldigt utländsk ut, då blir det mer okej antar jag. Det har med makt att göra, han var utländsk och jag tror inte han skulle göra samma sak mot en blond svensk person.

Hon menar att hennes västerländska klädstil kan sticka i ögonen hos vissa som bor i förorten.

– Oftast hos äldre män och kvinnor. De är så vana vid sina seder och kulturer om att kvinnor måste täcka kroppen för att bibehålla familjens heder att de får en chock när någon klär sig annorlunda. Och sen finns de som sexualiserar tjejer så fort de har mindre kläder på sig. Tyvärr så är det så att jag får fler blickar här än när jag är i innerstan.

Gurleen Kaur Sahota är aktiv i föreningen Varken hora eller kuvad, och tycker att kvinnor som bor i Sverige ska stå på sig och klä sig som de vill. Kvinnor bör ta plats och vissa att det är svenska värderingar som gäller här, menar hon.

Läs även: Rektor slår larm om ”vardagsheder” bland små barn

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag