Dinamarca: Fattigdom bakom att rapparen Einár mördades

Rossana Dinamarca. Foto: Faksimil TV4 Play
  • Fredag 22 okt 2021 2021-10-22
E-post

STOCKHOLM Flera medier rapporterar att den svenske rapparen Einár sköts till döds på torsdagskvällen. Enligt Rossana Dinamarca, tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet, beror våldet på ökade klyftor och fattigdom.

Dinamarca var med i nyhetspanelen i TV4:s Nyhetsmorgon på fredagen. Tillsammans med tidigare M-toppen Per Schlingmann och skribenten Hanne Kjöller diskuterade hon bland annat nyheten om att den unge rapparen Einár mördats.

– Det är politisk handling som krävs nu, och då handlar det inte om att ropa på mer poliser eller strängare straff, sade Rossana Dinamarca.

– Vi har haft ett samhälle som alltför länge nu har hållit på att slitas isär, där vi har pratat mer om att rika välbärgade människor behöver få ännu mer pengar i sina plånböcker och vi har bara skurit ner i skatter. Vi måste satsa ordentligt på välfärden.

Hanne Kjöller tror inte att det finns någon enkel och uppenbar lösning på problemet med det eskalerande gängvåldet.

– Jag tror varken på mer poliser eller, liksom, mer fritidsgårdar, sade hon och gjorde en gest mot Dinamarca, som kände sig träffad.

– Det handlar inte bara om att ha fler fritidsgårdar. Det tycker jag var lite raljant. Men vi vet att fattigdomen faktiskt har ökat, klyftorna i samhället har ökat, och det kommer att komma igen mot oss. Det är det vi ser nu. Det här är konsekvenserna av det.

Dinamarca fick mothugg av Kjöller som påpekade att ”Sverige har bland de minsta klyftorna i världen”.

– Vi har haft de snabbast ökande klyftorna sedan de borgerliga åren. Det är klart att det får en konsekvens, och det här är det, svarade Dinamarca.

Läs även: Rossana Dinamarca (V) lämnar politiken: ”Det är mycket vitt”

Läs även: Så gick Sveriges Radio på bluffen om Dinamarcas ”kandidatur”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag