Direktörsavtalen hemlighölls för landstingsrevisorerna

Foto: Faksimil Facebook & Google Maps
  • Torsdag 1 jun 2017 2017-06-01
E-post 212

VÄSTERNORRLAND Det hemliga direktörsavtalet, som ger den arbetsbefriade före detta HR-direktören Lena Thelin 68 000 kronor i månaden fram tills augusti 2017, slöts bakom ryggen på landstingsrevisorerna. – Ingen rapport om detta förekom i revisionen innan jag slutade, säger den före detta landstingsrevisorn Nils-Gunnar Molin till Nyheter Idag.

Direktörer i Västernorrlands landsting har skrivit under hemliga avtal som garanterat att en av dem, Lena Thelin, kunna ta ut 68 000 kronor i månaden fram till augusti 2017, trots att hon är arbetsbefriad.

LÄS ÄVEN: Regiondirektörernas hemliga avtal med varandra: 68 000 i månaden trots arbetsbefriad

Nu kan Nyheter Idag avslöja att direktörernas avtal slutits bakom ryggen på landstingsrevisorerna. Vi har talat med Nils-Gunnar Molin, som var landstingsrevisor när avtalen slöts.

– Ingen rapport om detta förekom i revisionen innan jag slutade, säger den före detta landstingsrevisorn Nils-Gunnar Molin till Nyheter Idag.

Då har de alltså hållit det hemligt för revisorerna då?

– Svar ja, säger Molin, och fortsätter:

– Dessutom är det mycket som tjänstemännen även håller hemligt för ledande politiker, som endast anställer landstingsdirektörerna. Sedan anställer direktörerna sina närmaste chefer som i sin tur anställer sina medarbetare. På så sätt har politiker i hög grad enligt min mening inte haft en susning om den löneexplosion som förekommit i landstinget under lång tid.

Den före detta landstingsrevisorn är numera ordförande för den politiskt obundna föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus, som jobbar emot nedläggningarna. Föreningen har bland annat gjort en film vid namn ”Sagan om landstinget” som Nils-Gunnar refererar till om man vill veta mer om, det som han kallar för, ”de orimliga löneavtalen”. Enligt Molin var det inte förrns föreningen avslöjade löneavtalen som politikerna började bli varse om hur det såg ut.

– Trots det valde man att inte ta tag i detta utan har låtit det fortgå.

Molin om regionrådet som förnekar kännedom: ”Nu har Lövgren svårt med sanningen igen”.

För en timme sedan förnekade regionrådet Erik Lövgren (S), i SVT Västernorrlands studiosändning, att han ska ha känt till avtalet som slutits mellan landstingsdirektörerna. Lövgren hoppas att det inte finns fler liknande avtal i landstinget.

– Nej det hoppas jag verkligen inte. Sån här skit ska inte förekomma i vårt landsting, säger Erik Lövgren till SVT Västernorrland.

Det kommenterar i sin tur den före detta landstingsrevisorn Nils-Gunnar Molin i ett inlägg på sin Facebook.

”Nu har Lövgren det svårt med sanningen igen. Även om Inger Bergström inte skulle ha sagt något till Erik Lövgren om avtalet med Lena Thelin , har Erik också blivit informerad av annan säker källa som jag inte vill röja. Att han därefter skulle ha hållit det enbart för sig själv förefaller helt osannolikt. Han fick vid samma tillfälle kännedom om andra oegentligheter som han förmodligen inte tagit tag i. Rimligtvis måste han ha berättat om allt detta för den övriga politiska ledningen i landstinget d v s majoritetsgruppen.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag