DN/Ipsos: Majoritet mot svenskt stöd till turkiskt EU-medlemskap

Bild: Public Domain
  • Tisdag 5 sep 2023 2023-09-05
E-post

59 procent av svenskarna tycker det är dåligt att Sverige gått med på att stödja Turkiets ansökan till EU, enligt en ny undersökning från DN/Ipsos. Bara 7 procent svarar att det är bra, medan 12 procent är osäkra eller inte vet, och 21 procent varken anser det bra eller dåligt.

– Det finns svagt folkligt stöd för Kristerssons eftergift i Vilnius, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

En ännu större andel, 69 procent, tror inte att Turkiet kommer godkänna Sveriges ansökan till Nato utan att ställa nya krav. 16 procent tror att Turkiet kommer släppa in Sverige utan nya krav, medan 15 procent anger att de är osäkra eller inte vet.

Efter Natomötet i Villnius i mitten av juli där Turkiets president Reccep Tayyip Erdogan lovade att Turkiet kommer släppa in Sverige i Nato i utbyte mot svenskt stöd för ett turkiskt EU-medlemskap, uttryckte utrikesminister Tobias Billström förhoppningen att Sverige skulle bli Natomedlem inom några veckor.

– Det är uppenbart att utrikesminister Billströms bedömning inte är trovärdig i väljarnas ögon, säger Nicklas Källebring på Ipsos.

När det gäller frågan om Natomedlemskap är fortfarande en majoritet av svenskarna, 63 procent, för ett medlemskap, medan bara 18 procent anger att de är mot.

Störst är stödet för ett Natomedlemskap bland moderata väljare, och den enda väljargrupp där en majoritet fortfarande är mot ett medlemskap är bland Vänsterpartiets väljare. Bland Miljöpartiets väljare är numera en majoritet för ett svenskt Natomedlemskap.

Läs även: Erdogans nya krav: Öppna vägen in i EU

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag