DN-journalisten: ”Självklart är islam en del av Sverige”

Niklas Orrenius. Foto: Magnus Bergström
  • Tisdag 12 jun 2018 2018-06-12
E-post

MALMÖ Niklas Orrenius, reporter på Dagens Nyheter, har skrivit en krönika om att islam är en självklar del av Sverige eftersom det redan finns hundratusentals svenskar som är muslimer.

Krönikan för Dagens Nyheter har rubriken ”Muslimhatarna borde chilla – islam är en del av Sverige”. Niklas Orrenius berättar om Malmö där man kan se restauranger smockfulla med muslimer sent på kvällarna under fastemånaden ramadan. Han känner en ”intensiv lycka” när han går genom staden och ser muslimerna äta den utländska maten.

Tyvärr sprids det en felaktig bild av Malmö i omvärlden, skriver Orrenius. Han har pratat med folk i utlandet som tror att sharialagar har tagit över, men det stämmer förstås inte.

”Själv tycker jag ofta att det är en fördel att en stor del av Malmös befolkning är muslimer. I en stad där krogar har ramadan-bufféer och där det finns ett muslimskt kommunalråd i stadshuset (socialdemokraten Sedat Arif), så slipper man många korkade diskussioner”, skriver Orrenius.

En sådan korkad diskussion, menar han, är den om islam och muslimer hör hemma i Sverige. Självklart gör de det eftersom hundratusentals muslimer redan är här, skriver han.

”Självklart är islam en del av Sverige. Det är skönt att bo i en stad där den diskussionen sedan länge är överspelad. Malmömuslimer fastade och åt iftar långt innan jag föddes. Malmös första muslimska församling grundades 1972. Muslimhatarna borde helt enkelt chilla lite, som mina ungar skulle uttrycka det.”

Sedan denna artikel publicerades har Niklas Orrenius själv gett en kommentar till den på Nyheter Idags Facebooksida. Han säger att hans krönika sammanfattades på ett skevt sätt, och att han inte blundar för väl kända problem inom islam. Bland annat skriver han så här:

”Vad jag försöker säga med min Malmöälskande text, är att det är skönt att bo i en stad där muslimer sedan många år är en självklar del av staden och samhället. Då kan man diskutera problem inom islam på ett sansat och konstruktivt sätt, som inte hamnar på den livsfarliga ’bort med muslimerna’-nivån. I en stad full av lärare, brevbärare, sjuksköterskor, byggjobbare och politiker som också är muslimer, så fäster inte hatet mot muslimer på samma sätt, upplever jag. Alla förstår att muslimer är viktiga samhällsmedborgare som får stadens hjul att snurra. Det är ju också så att våldsam radikal islamism ofta drabbar andra muslimer. Det enda terrordåd som IS officiellt tagit på sig på svensk mark riktade sig mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö.”

Håller du med om att islam är en del av Sverige?
8062 röster (se resultat)

Läs även: Gothia Cup serverar inte griskött: ”Vi har många muslimer som kommer till turneringen”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag