Gothia Cup serverar inte griskött: ”Vi har många muslimer som kommer till turneringen”

Arkivbild. Obs! Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Hans Hansson
Arkivbild. Obs! Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Hans Hansson
  • Måndag 4 jun 2018 2018-06-04
E-post 1890

GÖTEBORG Fotbollsturneringen Gothia Cup har slutat servera fläsk till spelare och andra deltagare. Anledningen är att många muslimer kommer till det stora sportevenemanget.

Gothia Cup presenterar sig som ”världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar”. Turneringen hålls årligen i Göteborg och runt 1 700 lag från cirka 80 länder deltar.

Vidare marknadsför sig turneringen som ”En mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare”. Dock verkar religion spela en stor roll för vad ungdomarna får att äta.

På sin hemsida har Gothia Cup samlat ihop svar till de vanligaste frågorna om turneringen. En av dem handlar just om vilken mat spelarna får serverade: ”Hur meddelar jag att en spelare av religiösa skäl inte äter griskött?”

Svaret från Gothia Cup lyder: ”Eftersom vi har många muslimer som kommer till turneringen har vi valt att inte servera griskött. Ni behöver därför inte anmäla detta som specialmat eller allergi.”

Trots att spelarna kommer från hela världen och kan ha alla möjliga trosuppfattningar måste alltså samtliga anpassa sig till det muslimska fläskförbudet.

Gothia Cup drivs till 100 procent av den ideella föreningen BK Häcken, och årets turnering hålls den 15–21 juli.

Läs även: Efter sextrakasserierna – Nu får fotbollslaget åka hem från Gothia Cup

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag