DN-skribent rasar mot nobelpristagare i litteratur: ”Öppen förespråkare av folkmord och utrotning”

Peter Handke och Slobodan Milosevic. Bild: Wild + Team Agentur - UNI Salzburg/NATO
  • Fredag 11 okt 2019 2019-10-11
E-post

På onsdagen delade Svenska Akademien ut två nobelpris i litteratur: det för 2018 gick till den polska författaren Olga Tokarczuk medan årets nobelpris gick till den österrikiske författaren Peter Handke, som fått kritik för att han försvarat den serbiska sidan under det jugoslaviska inbördeskriget.

Nu rasar den danske författaren, journalisten och återkommande DN-skribenten Carsten Jensen mot nobelpriset till Peter Handke, som Jensen beskriver som ”en styvnackad förespråkare” för ”Europas högerextrema krafter” i en artikel på DN:s kultursida.

Jensen inleder med att konstatera att Knut Hamsun fick nobelpriset i litteratur år 1920, och att man redan där kunde se tecken på Hamsuns kommande sympatier för nazisterna.

Samtidigt menar Jensen att Hamsun, som hyllade Hitler så sent som i april 1945, aldrig hade fått nobelpriset efter andra världskrigets slut.

Läs även: Nobelprisen i litteratur: ”Ett friskhetstecken för Akademien”

Jensen anser dock att årets pris till Peter Handke är att likställa med att ge nobelpriset till Hamsun efter hans hyllningar till Hitler, vilket enligt Jensen innebär att ”Svenska Akademien har övertrumfat den gamla skandalen med en ännu större”. Detta på grund av att Handke sympatiserade med den serbiska sidan under det jugoslaviska inbördeskriget, och höll ett hyllningstal på den tidigare jugoslaviske ledaren Slobodan Milosevics begravning.

”Han är en öppen förespråkare av folkmord och utrotning. Han hyllar blodutgjutelse och naken, rå brutalitet, och när det blir för otäckt ljuger han bort verkligheten” skriver Jensen, som däremot godkänner 2018 års nobelpristagare i litteratur Olga Tokarczuk då hon enligt Jensen ”står för den totala motsatsen: ett försvar för demokrati, mänskliga rättigheter och minoriteter”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag