DN sprider falska påståenden i artikel där Public Service anklagas för desinformation

Den som sa det kan va det. Foto: Nyheter Idag samt faksimil dn.se
  • Onsdag 1 feb 2017 2017-02-01
E-post 219

STOCKHOLM Desinformation spreds från Kanadas Public Service-medie ”Radio Canada” i samband med moskéskjutningen i Quebec. Det skriver Erik Ohlsson på Dagens Nyheter som samtidigt påstår att skjutningen ägde rum i en helt annan stad, nämligen Ottawa. ”En annan lärdom av moskéskjutningen i Ottawa är hur lätt det är att smyga in ren desinformation i det ordinarie nyhetsflödet”, skriver han.

I ett tidigt skede i nyhetsrapporteringen om moskéskjutningen i Quebec publicerades uppgifter om att en gärningsman ropat ”Allahu akbar” i samband med skjutningen. Uppgiften kom från Kanadas Public Service-medie ”Radio Canada” och fick stor spridning. Ett av de medier som publicerade uppgiften var Nyheter Idag, men även flera internationella medier återgav påståendet samt kvällstidningar som Expressen.

Uppgiften har senare ifrågasatts då en 27-årig man identifierats som misstänkt gärningsman. Motivet till dådet rapporteras bero på högerextremism. En annan uppgift som fått spridning, men senare dementerats, är att gärningsmannen haft marockanskt ursprung.

Trots att det är vanligt att vittnesuppgifter i efterhand korrigeras vid större, pågående händelser, menar Erik Ohlsson i Dagens Nyheter att det i själva verket handlar om ”desinformation”.

”En annan lärdom av moskéskjutningen i Ottawa är hur lätt det är att smyga in ren desinformation i det ordinarie nyhetsflödet. Bristande källkontroll medförde att gärningsmannen inledningsvis sades vara en islamistisk terrorist. Bland annat vidarebefordrade den Kremlfinansierade ryska nyhetssajten RT.com uppgifter om att angriparen ska ha skrikit ’allahu akbar’ (’Gud är stor’) i samband med dådet. Uppgifterna visade sig vara helt obekräftade och härröra från ett anonymt tips till en lokal kanadensisk radiostation”, skriver han.

Påståendet från Ohlsson i DN-artikeln om att skjutningen ägt rum i Ottawa förekommer på tre ställen i texten. Ingenstans i texten omnämns Quebec, den stad där skjutningen faktiskt ägde rum. Däremot lyckades DN få rätt på bilden till artikeln, där syns blommor och papperslappar med texten ”Je suis Quebecois”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag