DN utelämnar att Nyheter Idag avslöjade att vandalerna i kyrkan var svenskar

Foto: Faksimil dn.se samt Twitter
  • Fredag 17 feb 2017 2017-02-17
E-post 432

BLOGG Muslimer fick skulden för att knarkande svenskar bajsade, onanerade och betedde sig allmänt illa i en kyrka i Kristianstad. Om detta rapporterar DN i ett långt reportage där de visar hur en artikel i Fria Tider förvanskades av andra, oseriösa sajter, och fick internationell spridning. Samtidigt nämner inte DN med en bokstav att det var Nyheter Idag som var först att visa att förövarna inte var invandrare, vilket är olyckligt.

Det började med en artikel i Kristianstadsbladet som berättar att ett ”nytt klientel” i Heliga trefaldighetsskyrkan beter sig minst sagt uppseendeväckande. De bajsar, kissar, onanerar, stjäl kyrksilver och till med försöker ta ett barn från prästen, eller om det var mamman, under ett pågående dop. Allt inne i kyrkan. Men uppgiften om vilka det var som ägnade sig åt detta beteende kom att bli föremål för spekulationer.

Flera stora medier som exempelvis SVT spred vidare uppgiften om ett ”nytt klientel”. Det tog i princip bara minuter förrän spekulationerna i sociala medier gjorde gällande att det var tiggare från andra EU-länder som var de skyldiga. I vissa kretsar blev det snabbt en sanning.

När jag såg nyheten på morgonen den 7 december ringde jag till en kompis i Kristianstad som heter Lasse. Han har tidigare varit anställd hos mig som lastbilschaufför när jag jobbade med helt andra saker än journalistik. Lasse bor nämligen granne med Bengt Alvland, förvaltningschef i församlingen och det är den mannen som troligen kan ge svar på vilka det är som beter sig så illa i kyrkan.

Efter någon minut i telefonen med Lasse fick jag besked om att det var tänt i köket hemma hos Alvland. Således ringer jag Alvland, det var ännu ganska tidigt på dagen vill jag minnas. Och han berättar, på en rak fråga, att det inte handlar om tiggare eller människor från andra länder.

– Det är uteslutande svensktalande personer, förklarade han.

Några minuter senare publicerar jag artikeln och den får spridning. Inte minst eftersom många, varav säkert en hel del läser Nyheter Idag, nu var övertygade om att det minsann var tiggarna som var i farten. Här kommer jag med en helt annan uppgift, vilket skapar debatt, och artikeln fick över 2000 reaktioner på Facebook, alltså gillningar, kommentar eller delning. Det är hyfsat stor spridning för en nyhetstext.

Ganska snart reagerade människor på Twitter att det fanns engelskspråkiga sajter som påstod att det var muslimer. Jag bemötte själv detta på twitter och förklarade att det var fejk. Gott så.

Idag, ungefär två månader senare, publicerar Dagens Nyheter ett långt reportage som följer upp vad som hände med de engelskspråkiga ”nyhetsartiklarna” om kyrkan, där muslimer fick skulden. Det är ett ambitiöst reportage och välskrivet. Journalisten Måns Mosesson tar oss med till Makedonien, där de engelska artiklarna skrivs, men även till Florida där nyhetskonsumenter låter sig luras av de falska nyheterna.

Och inte minst besöker Mosesson den omtalade kyrkan i Kristianstad.

Men, ingenstans nämner Mosesson eller DN att startskottet till hela storyn kom från Nyheter Idag. Det är olyckligt, eftersom DN uppenbart lagt ner stor möda och besvär med att göra research. Att då missa att en artikel, med över 2000 reaktioner, redan samma dag slog fast hur det egentligen ligger till är ju tråkigt. Det är extra otur eftersom Mosesson kollat upp alternativa mediers rapportering i frågan, Fria Tider omnämns med deras rubriksättning.

Tillsammans med Mosessons reportage om fejkstoryn publicerar DN även en annan artikel på fredagen, skriven av Martin Jönsson på DN. ”Säg nej till annonspengarna, Google och Facebook, så faller fejksajterna”, lyder rubriken.

”Utan annonsintäkter finns inte incitamenten för nya aktörer att skapa fejk- och hatsajter som sedan får stor internationell spridning. Den annonsmarknad som gått att utnyttja för dessa sajter är den som kallas för programmatisk annonsering: en robothandel, där annonspositioner köps med garantier för ett visst antal exponeringar, till en vald målgrupp, utan att annonsören ens vet vad det är för sorts sajt eller sammanhang annonsen placeras i”, skriver Jönsson.

Det är tydligt att DN vill sätta press på att stoppa annonser till de här sajterna. Men samtidigt gnaver en annan frågeställning i mig. Programmatisk annonsering är precis den typ av annonsering som syns hos Nyheter Idag. Det var den typen av annons på Nyheter Idag som fick sajten Resumé i slutet av förra året att reagera och helt enkelt kontakta min annonsör, som valde att avsluta en pågående kampanj.

Annonsören var LG och de har köpt programmatiska kampanjer från och till under i vart fall ett års tid på Nyheter Idag. Men nu var det stopp för det, något som Resumé rapporterar efter att ha kontaktat LGs ombud i Sverige.

Men Resumé, som alltså har samma ägare som Dagens Nyheter, nöjde sig inte där. Resumés chefredaktör Johan Såthe visar själv att han har en starkt negativ inställning till Nyheter Idag, en sajt han vill klumpa ihop med Avpixlat och Fria Tider.

”Vi lever en komplicerad tid, sajter som Fria Tider och Nyheter Idag gör världen lättare att förstå. Problemet är bara att de ljuger och sprider desinformation. Jag hoppas att 2017 inte blir året när stora och seriösa annonsörer och varumärken väljer att annonsera på ’alternativa medier’ som Avpixlat, Nyheter Idag eller Fria Tider. Jag tror att det är osannolikt. Men vi lever i tider när det osannolika inträffar allt oftare”, skriver han.

Plötsligt är det alltså jag och Nyheter Idag som sprider fejkade artiklar, något som Såthe bekvämt nog inte visar något exempel på. Lägger vi ihop DNs artiklar med det Resumé skriver blir effekten att annonsörer drar sig för att synas på exempelvis Nyheter Idag.

Sett i detta ljuset är det ju oerhört extremt förbaskat olyckligt att Måns Mosesson lyckas missa vem som från början visade att det inte alls var invandrare, muslimer eller tiggare som var de skyldiga. Elaka tungor skulle rentav anklaga DN, eller till och med tidningskoncernen, för att ha en agenda.

Jag har sökt Måns Mosesson vid upprepade tillfällen över telefon, utan resultat. Jag har även skrivit ett meddelande på Facebook, ej heller där har jag fått något svar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag