DN:s drev mot regeringen sågas: ”Falskt”

Bild: Faksimil TV4
  • Onsdag 22 feb 2023 2023-02-22
E-post 0

På måndagen gick Dagens Nyheter ut med uppgiften om att regeringen slarvat bort minst 6,1 miljarder kronor som hade kunnat betalas tillbaka till elkunder från elbolag om ett intäktstak som beslutats om i EU hade kommit på plats i tid.

I DN-artikeln påstås även att alla EU-länder förutom Sverige infört intäktstaket, som innebär att övervinster ska tas från elbolagen och betalas tillbaka till elkunderna.

– Det är klart att det kan vara svårt att implementera EU-beslut så snabbt. Men om det finns en tydlig politisk styrning så löser man problemet. Alla andra EU-länder lyckades, sade en anonym källa till DN.

Läs även: Vilseledande rapportering: Polen kritiserar Dagens Nyheter

DN:s uppgifter kritiserades av bland andra Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö, som bland annat ifrågasatte uppgiften om att det skulle röra sig om 6,1 miljarder kronor i uteblivna intäkter för elkunderna.

DN menar i sin artikel att intäktstaket hade kunnat vara på plats redan den 1 december, och att regeringens påstådda slarv i så fall kostat elkunderna mellan 3 och 10 miljarder i uteblivna intäkter från elbolagens vinster. Men inte ens tidigare finansminister Mikael Damberg skriver under på att intäktstaket hade kunnat vara på plats den 1 december.

– Nej, 1 december hade inte gått, säger Mikael Damberg, nu ekonomisk-politisk talesperson för S, till Aftonbladet.

Det hindrade inte S-twittraren Annika Strandhäll från att håna energiminister Ebba Busch för hennes påstått bristande erfarenhet med anledning av DN:s uppgifter. ”Är helt ärlig, att leda en stor organisation och förstå hur man ska få verkstad och kunna prioritera vad som är viktigt är inte enkelt. Hon har varit kommunalråd i Uppsala och med konvulsioner lett ett av Sveriges minsta partier” skrev Strandhäll.

På onsdagen gick TV 4 Nyhetsmorgons politiska kommentator Ann Tiberg igenom DN:s uppgifter, och avfärdade dem som falska. .

– Det här, skulle jag säga, är falskt, Det hade aldrig gått att få in miljarder, det hade inte gått att införa det så snabbt, säger Tiberg om DN:s påstående att ”Regeringen har slarvat bort miljarder”

Inte heller påståendet om att den nuvarande regeringen bär ansvar finner nåd hos Tiberg.

– Den här förordningen trädde i kraft i september. Då hade den nuvarande regeringen inte tillträtt, utan då satt den förra regeringen, och varnade för i Sveriges riksdag att det här kommer att ta tid att genomföra. Sedan tillträdde den nuvarande regeringen – och det tar tid att genomföra. Så att den nuvarande regeringen bär ansvar ensam – det är falskt.

– Om man har ett ansvar är det delat, men skälet till att det tar tid är att det här är jättesvårt att genomföra i svensk lag. Och man behöver följa svensk lag.

Tiberg sågar även DN:s påstående att alla andra länder utom Sverige har infört intäktstaket.

– Det stämmer alltså inte. Det är åtminstone två länder som inte har infört det och det är Nederländerna och Danmark. Vad jag förstår så håller också Finland på att införa en annan modell, så det finns flera exempel på att det här inte stämmer.

Läs även: Här retweetar Wolodarski satirisk fejkfilm: ”Otrolig ordväxling”

Läs även: Kultförfattaren Stig Larsson: Dagens Nyheter försökte sätta dit mig

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag