DN:s ledarskribent om elkrisen: ”Okynnesanvändning”

Bild: Pixabay / Faksimil Twitter
  • Torsdag 1 dec 2022 2022-12-01
E-post 103

Till följd av elkrisen har svenskar börjat använda allt mindre el. Mest sjunker elanvändningen i södra Sverige där priserna är som högst. ”Och så fanns det personer som menade att hushållen inte kunde spara el. Ingen okynnesanvändning i Sverige inte”, skriver Dagens Nyheters ledarskribent Susanne Nyström om nyheten på Twitter. I kommentarsfältet får hon mothugg för sitt utspel.

”Om vi ser till att avliva folk minskar vi elanvändningen ännu mer, Susanne”, kommenterar författaren Einar Askestad.

Användaren @rubidoooo skriver att det är dags att börja tänka.

Moderaten Per Hagwall lägger upp en bild på den till synes mycket upplysta DN-skrapan.

Peter Öhman skriver att det inte är ”okynnesanvändning” som försvinner och att det är många som sitter hemma och fryser eftersom de inte har råd med el.

En annan menar att han just nu har 16 grader i sitt hus.

I DN-artikeln som Susanne Nyström länkar till står det att elanvändningen har minskat i hela Sverige under hösten. Framför allt syns trenden i de södra delarna i landet, där elpriserna är som högst.

– Elanvändningen har sjunkit som en sten, säger Jesper Liveröd, presschef på elnätsbolaget Ellevio, till tidningen.

Enligt statistisk från Liveröds företag har elförbrukningen bland hushållen i Skaraborg, Bohuslän och Örebro minskat med upp emot 25 procent i oktober månad.

Jessica Krook, chef för lokalnätet på energibolaget Eon, säger till tidningen att elkunder i södra Sverige har större ekonomiska skäl att spara på elanvändningen.

– Det är ju ett större ekonomiskt incitament att spara i prisområdena som kallas SE3 och SE4. Det är fantastiskt bra att våra kunder har minskat sin förbrukning så mycket.

Läs även: Busch sågas efter el-beskedet: ”Sänk skatter och moms”

Läs även: Ny elprischock hotar när reaktor stängs för reparation

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag