Döda IS-terrorister kan fortsatt lyfta ut svenska bidrag

Foto: Wikipedia
  • Onsdag 30 aug 2017 2017-08-30
E-post 2068

SVERIGE Döda IS-terrorister med svenska medborgarskap kan fortsätta att belåna sig och lyfta ut bidrag från Sveriges välfärdsstat. Dödsbeskeden i sociala medier, där terroristerna hyllas som martyrer, anser inte Skatteverket vara skäl nog till att stryka dem ur folkbokföringsregistret, varpå kriminella kan söka bidrag och lån i deras namn. 

Dödade IS-terrorister med svenska medborgarskap är, enligt folkbokföringen, fortfarande vid liv. Det uppger SVT Örebro.

Av de 20 IS-medlemmar, som polisen misstänker har åkt från Örebro ner till Syrien för att våldta och mörda, beräknar man att minst fyra har dödats.

Uppgifterna om att de dödats kommer främst från reaktioner i sociala medier där sympatisörer och närstående hyllar dem som martyrer.

Enligt folkbokföringen lever fortfarande samtliga av de fyra IS-terrorister som i sociala medier hyllas som martyrer. Skatteverket anser att uppgifterna om dödsbeskeden inte är grund nog för att stryka de döda Islamisterna från folkbokföringsregistret.

Att levande IS-terrorister lyfter ut bidrag och tar sms-lån för många miljoner, är något Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: IS-terrorister i Syrien och Irak finansieras av svenska bidrag

Nu används även de döda IS-terroristernas identiteter fritt av kriminella.

– Kriminella har tjänat stora pengar på att stjäla identiteterna och ta lån i deras namn. Det finns även uppgifter om att en del har plockat ut bidrag, säger Magnus Ranstorp, forskare vid försvarshögskolan i Stockholm, till SVT Örebro.

Uppgifterna bekräftas av Skatteverket.

– Vi ser olika bedrägerier riktad mot vår myndighet men även mot andra myndigheter och företag där man använder de här döda personernas identiteter till att få ut bidrag eller ta krediter och liknande saker, säger Pia Bergman, nationell samordnare på Skatteverket, till SVT Örebro. 

Skatteverket vill nu se regeländringar för att undvika att skattepengar hamnar i felaktiga händer. Enligt Pia Bergman krävs sekretesslättnader mellan myndigheter för att få ett ökat beslutsunderlag och bättre beslut.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag