Döende isbjörn ber bybor om hjälp – räddas av veterinärsteam

Bild: By Alan D. Wilson - naturespicsonline.com/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 24 jul 2022 2022-07-24
E-post 512

Ett veterinärsteam har räddat livet på en isbjörn i Sibirien. Detta efter att isbjörnen själv kommit fram till bybor för att få hjälp med att få bort en burk som satt fast på djurets tunga.

En hjärtskärande video visar hur en isbjörn kommer fram till bybor i Dikson i  Krasnoyarsk-regionen i Ryssland och vädjar om hjälp med att få bort en konservburk som sitter fast på djurets tunga.

Bybor försökte hjälpa björnen men tvingades ge upp, och kontaktade istället ett veterinärteam från Moskva, rapporterar Metro UK. 

Veterinärsteamet inledde en kamp mot klockan för att rädda björnen, som enligt vittnesuppgifter var illa däran på grund av hunger och törst, och lyckades trots förseningar på grund av dåligt väder ta sig till den lilla byn i tid.

På plats lyckades man hitta björnen, som är en omkring två år gammal hona, omkring 3 kilometer från Dicksons flygplats.

Björnen sövdes och man lyckades få bort konservburken innan björnen förflyttades omkring 70 kilometer ut på tundran, där den även fick ett lager med 50 kilo fisk för att kunna återhämta sig.

Byn Dickson med 676 invånare är en av världens nordligaste bosättningar och döptes efter den svenska mecenaten Oscar Dickson som finansierade flera uppmärksammade polarexpeditioner på 1800-talet.

Läs även: Föräldrapar dödade björn – bröt sig in i hem och gick till attack

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag