Fd. SDU-ordförande: ”Hahne tycker att olika etniciteter har säregna fysiska egenskaper”

William Hahne (t.v), Axel Heder (mitten) och Gustav Kasselstrand (t.h). Foto: Pressbild / Privat / Nyheter Idag
  • Onsdag 8 apr 2015 2015-04-08
E-post 254

STOCKHOLM Nu träder den före detta SDU-ordföranden för Södermanland Axel Heder fram och berättar om en hittills okänd incident med William Hahne och Gustav Kasselstrand i samband med en fest efter Jimmie Åkessons tal i Sölvesborg 2014. – Han menade att det är inget konstigt att olika etniciteter besitter olika fysiska egenskaper, säger Heder om Hahne.

Det stormar rejält i partiet Sverigedemokraterna efter att Nyheter Idag avslöjat att en rad personer väntas uteslutas ur partiet. De bägge SDU-topparna William Hahne och Gustav Kasselstrand ska enligt säkra källor till Nyheter Idag bli utsparkade ur moderpartiet och de bekräftar själva att så kallade personärenden pågår där deras medlemskap utreds av partiets medlemsutskott.

”Mörkhyade är genetiskt mindre intelligenta än nordbor”

Nu väljer Axel Heder, före detta distriktsordförande i SDU Södermanland, att träda fram och berätta öppet om vad han upplever är rasistiska åsikter och resonemang hos framför allt William Hahne. Han berättar för Nyheter Idag att både Gustav Kasselstrand och William Hahne ställt sig helt likgiltiga till att en medlem i SDU argumenterat för  att ”mörkhyade människor genetiskt är mindre intelligenta än nordbor”.

– Jag tog väldigt illa vid mig när jag hörde det här, säger Axel Heder till Nyheter Idag.

Det var i samband med en SDU-fest efter Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg som en berusad medlem i ungdomsförbundet börjat argumentera för att svarta människor genetiskt är mindre intelligenta än nordbor. När Heder vände sig till Gustav Kasselstrand samma kväll för att påtala detta var Kasselstrand likgiltig.

– Jag berättade det för honom [Gustav Kasselstrand, reds anm]. Det var inget han tyckte var något att bry sig om i dagsläget. Vi blev irriterade på varandra och till slut bad han mig att gå därifrån.

Senare pratade även Axel Heder med William Hahne om händelsen med argument om att svarta människor skulle vara mindre intelligenta än nordbor. Men Hahne hade då själv förklarat att det i grunden inte är någon konstig åsikt och själv kommit med exempel på att olika etniciteter har olika fysiska egenskaper.

– Till exempel är kenyaner bättre långdistanslöpare än nordbor och att asiater är duktigare på matematik än nordbor. Det är de exempel jag kommer ihåg.

Du menar att Hahne tyckte inte det var konstigt med åsikter om att det finns olika egenskaper baserat på ras?

– Precis. Han menade på att det är inget konstigt att olika etniciteter besitter olika fysiska egenskaper.

Axel Heder berättar för Nyheter Idag att det aldrig blev någon åtgärd från Hahne och Kasselstrands sida. Istället ska SDU-topparna blivit irriterade på Axel Heder som stötte på vid senare tillfälle och återigen kontaktade Kasselstrand om de här sakerna.

– Kort och gott bad jag Gustav att ringa upp mig för att vi skulle prata om det här som jag kallar för rasteorier och ras-snacket som hade uttryckts där nere. Jag menade att det är inte okej att en vice ordförande för ett ungdomsförbund ger uttryck för sådana här saker. Han säger återigen att det är inget konstigt att tycka att kenyaner är bättre långdistanslöpare än nordbor, förklarar Heder i telefonen.

Har du berättat detta för moderpartiet eller medlemsutskottet?

– Jag kontaktade aldrig medlemsutskottet på grund av att det egentligen bara var jag som reagerade så här starkt över det. Det är ju ord mot ord, givetvis kommer de att neka till det ifall det kommer fram till medlemsutskottet.

Heder avgick från sina uppdrag i mars i år och en av anledningarna var de åsikter som Hahne yttrat och som Kasselstrand ställt sig likgiltig till, förklarar han. SDU-medlemmen som argumenterat för att ”mörkhyade människor är mindre intelligenta än nordbor” är fortfarande aktiv i SDU och har ett styrelseuppdrag i förbundet. Nyheter Idag söker Gustav Kasselstrand och William Hahne för en kommentar.

Nedan kan du lyssna på hela samtalet med Axel Heder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag