Domare ville sänka straff för gruppvåldtäkt – våldtäktsman var minderårig förra gången han våldtog

Foto: Patrik Svedberg
  • Lördag 4 sep 2021 2021-09-04
E-post

En kvinna med en grav kognitiv funktionsnedsättning som innebär att hon mentalt är som ett barn blev hänsynslöst utnyttjad av sin afghanske pojkvän och två av dennes vänner, som dömdes till fängelse och utvisning för grov våldtäkt. Men rättens ordförande i fallet, rådmannen Kenneth Truedsson, ville sänka straffet för den yngste våldtäktsmannen Shokrallah Shahzad med ett halvår, rapporterar Fria Tider.

Shahzad var 18 när våldtäkten genomfördes och dömdes till tre års och ett halvt års fängelse i tingsrätten efter ungdomsrabatt, medan hans 21-åriga kumpaner Abul Fazl Yaqubi och Esmaili Jawid dömdes till åtta års fängelse var.

– Straffvärdet är sex år men man drar av hälften på grund av ålder och då hamnar man på tre år. Sedan ville nämndemännen skärpa ett halvår på grund av återfall, han hade ju dömts för en våldtäkt tidigare, säger Truedsson till Fria Tider.

Läs även: Afghantrio döms – våldtog förståndshandikappad kvinna

Shahzad dömdes i januari 2020 till ungdomsvård och utvisning för att ha våldtagit en 14-årig flicka, men var under 18 när det brottet begicks. Enligt Truedsson innebär det att det tidigare brottet inte heller ska räknas när rätten bedömer om det senaste brottet är ett återfall.

– Enligt min uppfattning är rättspraxis att man inte gör det när det förra brottet är begånget vid 16 års ålder. Man hade gjort det om han varit vuxen vid det första tillfället, säger Truedsson till Fria Tider.

Det saknas emellertid något tydligt fall i Högsta Domstolen som säger att brott begångna innan 18 års ålder ska räknas bort när man bedömer om brottet är ett återfall, säger Truedsson, som istället utgått från en bakomliggande princip.

– Det är mer principen om hur man ser på brott som begås mellan 15 och 17 år. Det är så i Sverige att man ser mycket mildare på brott som begås vid 15-17 års ålder jämfört med brott som begås när man passerat 18. Det är den principen som ligger bakom, säger Truedsson till Fria Tider.

Läs även: Kritiserade SD-förslag om skärpta straff för ungdomar – häktad för mordförsök på barnfamilj

Läs även: Regeringen föreslår avskaffad ungdomsrabatt för grova brott – M: ”Halvmesyr”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag