Regeringen föreslår avskaffad ungdomsrabatt för grova brott – M: ”Halvmesyr”

Bild: Regeringen.se
  • Onsdag 21 jul 2021 2021-07-21
E-post

Regeringen föreslår avskaffad straffreduktion för unga mellan 18 och 20 år som begår grova brott, säger justitieminister Morgan Johansson på en pressträff. Det handlar om brott som ger minimistraff på ett års fängelse, men kan även gälla andra brott.

– Det är en sak att ha en situation med gruff i en krogkö där en kille klipper till en annan kille och vi får en misshandel, men det finns inga andra brott i bagaget, säger Morgan Johansson på pressträffen och fortsätter:

– Det är en annan sak när ungdomar systematiskt rånar andra ungdomar. Eller ännu värre: när vi har unga människor som utför beställningsmord. Det här måste man kunna skilja på ändå och dra en gräns för vilken typ av brott man ska ta bort den här straffreduktionen för.

Läs även: Polisen: Slopa mängdrabatt och straffrabatt för unga

I dag får en åtalad och dömd 18-åring i dag en reduktion av straffet med cirka 50 procent, en 19-åring med en tredjedel och en 20-åring med cirka 25 procent.

Regeringen kommer även se över reglerna för mängdrabatt, så att den som döms för flera brott snabbare ska nå upp till maxstraff, säger Morgan Johansson på pressträffen.

Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2022 och väntas kosta omkring 450 miljoner kronor per år, bland annat för att bygga ut antalet fängelseplatser.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell tycker att förslaget om slopad straffrabatt är en ”halvmesyr” då det bara gäller vissa brott.

– Med det här förslaget kommer straffrabatten att finnas kvar för många brott. Jag hade gärna sett att man gjorde det enda rätta här, att man tog bort den helt. Det blir lite av en halvmesyr faktiskt, säger Forsell till SVT.

Läs även: Majoritet i riksdagen vill avskaffa strafflindringar

Mattias Karlsson (SD) påminner å sin sida i ett inlägg på Facebook om att SD drivit frågan om avskaffad straffrabatt sedan partiet kom in i riksdagen 2010, då man ”attackerades av övriga partier för vår ståndpunkt”.

Numera vill en majoritet i riksdagen avskaffa straffrabatten, skriver Karlsson och fortsätter: ”och idag lanserar regeringen förslaget som om det vore deras egen idé… Vänstern- alltid trea på bollen när det kommer till brottsbekämpning.”

Läs även: Flip flop: Nu svarar Sarnecki om tvärvändningen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag