Dömda SVT-medarbetare betalar sina egna rättegångskostnader

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 feb 2019 2019-02-12
E-post 217

SVERIGE SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans kollegor dömdes i Högsta domstolen för människosmuggling efter att ha fört en syrisk pojke från Grekland till Sverige. SVT erbjöd sig att betala sina medarbetares rättegångskostnader, men nu tackar tv-teamet nej: ”Vi vill inte bli ett slagträ i debatten”.

Det var 2014 som Fredrik Önnevall och hans två kollegor spelade in programmet ”Fosterland” i Grekland. Där stötte de på en 15-årig syrier som vädjade till tv-teamet att ta med honom till Sverige. Så blev det och teamet dömdes sedermera för människosmuggling i tingsrätten, hovrätten och slutligen Högsta domstolen, som meddelade sin dom i december.

Läs mer: SVT-journalist döms för flyktingsmuggling – behåller jobbet

Efter den fällande domen erbjöd sig SVT att betala sina medarbetares rättegångskostnader.

”Vi har ett ansvar för dem eftersom vi valde att sända programserien där de skildrade vad som hände. Det handlar alltså inte om att SVT tar ställning i skuldfrågan, utan om att vi tar ansvar för att vi sänt programmet”, sade HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala i ett uttalande.

Nu meddelar Fredrik Önnevall och hans kollegor på Facebook att de avböjer SVT:s erbjudande om ersättning.

”Vi vet […] att allmänhetens åsikter om SVTs kommande ekonomiska stöd för våra försvarskostnader går isär. Många tycker att det är självklart att SVT som arbetsgivare och ansvarig utgivare ska stå bakom oss ekonomiskt och inte bara publicistiskt. Andra tycker att det är fel att deras public serviceavgift går till rättshjälp”, skriver de och fortsätter:

”Vi vill inte bli ett slagträ i debatten om SVTs oberoende och värdet av public service. Därför väljer vi att tacka nej till något ekonomiskt bidrag från SVT för våra försvarskostnader.”

För SVT Nyheter Skåne kommenterar Önnevall beslutet ytterligare.

– Det känns bra, skönt. Bra att det blir det bestående intrycket, istället för en diskussion om att skattebetalarna fick betala, hela det slipper vi. Vi har sagt nej tack till den biten.

Se teamets inlägg nedan.

Läs även: Så svarar Ystad Allehanda på Lamottes kritik om presstöd efter tiggarbråket

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag