Dror Feiler applåderade Jimmie Åkesson

  • Tisdag 1 jul 2014 2014-07-01
E-post 0

ALMEDALEN Det var många åhörare på plats i Almedalen när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll tal. Vänsterpartiets Dror Feiler var där för att protestera – men plötsligt applåderar Feiler till vad Åkesson hade att säga.

Sverigedemokraterna har tidigare idag adresserat en kampvilja mot vad de uppfattar som etablissemanget. Och visst stöd har Åkesson i sin beskrivning av var den politiska konfliktlinjen går. Nyheter Idag kunde tidigare berätta om ett demonstrationståg där i princip alla partier deltog – utom Sverigedemokraterna. Och det var också ett av de exempel som Åkesson nämnde.

– Vi ser idag nya konfliktlinjer i svensk politik. Vi ser hur tyngdpunkten i debatten har förflyttats, vi ser hur våra framgångar föder motreaktioner, vi ser hur inte minst vänstern i Sverige radikaliseras. Vi ser hur våra ideologiska motpoler också växer som en direkt reaktion på att vi växer.

Menade att Löfven profiterar på rasism

Det var hårda kängor som delades ut från scenen i Almedalen. Även om tyngdpunkten låg på Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick i princip samtliga partier en släng av sleven. Främst menade Jimmie Åkesson att Löfven försöker plocka billiga poäng på begrepp som rasism.

– Utnyttja inte de vedervärdigheter, det lidande, det förtryck som miljontals har tvingats utstå på grund av verklig rasism. Profitera inte på verkliga hjältars, inte sällan, dödliga kamp, uppmanade Jimmie Åkesson med adress Stefan Löfven.

Medier i Sverige har svårt att förhålla sig till Sverigedemokraterna och diskussionen har länge varit en het potatis om hur partiet ska beskrivas. Synnerligen i en valrörelse ökar temperaturen och anklagelser om rasism och främlingsfientlighet är något som Sverigedemokraterna möter dagligen.

– Det är inte rasism att motarbeta våld och förtryck som utövas i ”hederns” namn, det är medmänsklighet, dundrade Åkesson.

Vill sänka pensionärsskatten och öka skatt för banker

En av de uppmärksammade reformer som Sverigedemokraterna lanserat är frågan om pensionärsskatten. Idag är skatten på pension högre än för den som förvärvsarbetar, något som Åkesson tycker är djupt orättvist och nu vill åtgärda.

– Ingen annanstans, åtminstone inte i vår del av världen, blir man straffbeskattad i samma stund som man går i pension.

Åkesson förklarade i talet att han möter frågan om pensionärsskatten ofta och att det är något som Sverigedemokraterna adresserat länge. Och kritiken mot skillnaden i skatt mellan arbete och pension var inte nådig.

– Pensionärsskatten, skatteklyftan mellan lön och pension, det är en styggelse, en skamfläck på vårt stolta välfärdssamhälles banér.

Jimmie Åkesson lovade vid upprepade tillfällen att frågan om sänkt pensionsskatt ska ligga högst upp på Sverigedemokraternas lista över reformer. Budskapet togs emot med rungande applåder. Men det fanns även de som protesterade, en av dem var vänsterpartiets Dror Feiler.

Dror Feiler applåderade Jimmie Åkesson

Under Jimmie Åkessons tal stod Dror Feiler, stundtals tillsammans med tårtkvinnan som också är på plats i Almedalen, för att protestera mot Sverigedemokraternas tal. Efter en stund tog Feiler fram sin saxofon, men någon visa spelades aldrig under tiden som Åkesson talade om hur finansieringen av sänkt pensionärsskatt ska gå till.

– Vi förverkligar det genom att i högre grad beskatta storbankernas enorma miljardvinster som idag möjliggörs genom att vi skattebetalare står för säkerheten. Det är orimligt. Storbankerna måste återföra  mer av sina stora vinster till skattekollektivet.

Detta möttes av applåder, till och med från Dror Feiler, som annars lade sitt engagemang på att ropa slagord och störa mötet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag