Drygt en halv miljon utländska medborgare får rösta i Sverige

Foto: CC Bengt Nyman / Wikimedia Commons
  • Måndag 19 mar 2018 2018-03-19
E-post 2168

SVERIGE Cirka 578 000 utländska medborgare är röstberättigade i kommun- och landstingsvalen i Sverige. Det visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Bland annat 24Helsingborg rapporterar om siffrorna från SCB som visar att drygt en halv miljon utländska medborgare får rösta i de lokala valen. Det är dock inte alla som väljer att rösta.

– Generellt är valdeltagandet bland utrikes födda betydligt lägre än bland inrikes födda, säger Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete vid Mälardalens högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Fler än 2014

– En kombination av att sprida mer kunskap, ett klart inkluderande antidiskrimineringsbudskap och att lyfta fram fler människor med utländsk härkomst som förebilder skulle kunna öka motivationen bland utrikes födda att rösta, menar Darvishpour.

I Sverige får även utländska medborgare rösta i val till kommun- och landstingsfullmäktige. Om man inte kommer från något EU-land, Norge eller Island gäller det att man som utländsk medborgare ska ha varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd innan valet.

Enligt SCB är alltså cirka 578 000 utländska medborgare nu berättigade att rösta, vilket är 123 000 fler än i valet 2014.

Är det bra att även utländska medborgare får rösta lokalt?
5651 röster (se resultat)

Läs även: Springare och Allard toppar Örebropartiets vallistor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag