Dyster rapport från Sandviken – grova brott och oroligheter

Foto: Wikipedia/Creative Commons Sandvikens Folkets Hus
  • Lördag 10 mar 2018 2018-03-10
E-post 891

SANDVIKEN 2014 var optimismen stor hos Sandvikens kommun. En rapport från PwC hävdade att kommunen tjänade en halv miljard årligen på invandring – något som skapade stora rubriker i dagspress. I dag är tongångarna annorlunda. Mord, misshandel och ungdomsgäng.

Läs även: Hanif Bali erbjuder ”solidariskt nödpaket” av nyanlända flyktingar till Sandviken

Det är SVT som i en artikel tittat närmare på situationen i den anrika bruksorten. Det har den senaste tiden varit mycket grova brott och stök i Sandviken den senaste tiden enligt både polisen och kommunens säkerhetschef.

– Efter en längre period där det har varit ganska lugnt så har det blivit mer oroligt, bekräftar Rolf Sundquist, säkerhetschef på Sandvikens kommun.

Tidigare i år så rapporterade Arbetarbladet hur ungdomsgäng stått och hängt utanför Tempo i centrala Sandviken och trakasserat ortsbefolkningen. Även personalen påverkades och en del tvingades begära hämtning för att känna sig trygga.

– Jag går aldrig hem ensam, sade en i personalen till Arbetarbladet.

Nu har kommunen satt in ordningsvakter i centrum, som enligt SVT, ”talar med ungdomarna som vistas där”.

– Och det är bra människor som kan prata med ungdomarna, säger Rolf Sundquist.

Trots ordningsvakterna så har det enligt SVT hänt en hel del i Sandviken de senaste veckorna. Bland annat ett mord, ungdomar har hotat personal på en matbutik i centrum, det har varit anlagda bränder och en man har blivit knivskuren i ansiktet på öppen gata.

Både kommun och polis bedömer att oroligheterna är ovanliga och kommer avta inom kort uppger SVT.

”Paris förorter”

Uppgifterna om stök och våld är ytterligare dystra nyheter för Sandviken som förra året var kommunen med näst högsta underskottet i landet, prognosen sommaren 2017 var minus 52 miljoner kronor.

Arbetslösheten bland utlandsfödda är också ett orosmoln. I början av 2018 skrev Arbetarbladet (ob s) på ledarplats att:

”Sandvikens brutala 48,8 procent i arbetslöshet ligger i nivå med de siffror vi tidigare sett i Paris förorter.” Arbetslösheten totalt sett i Sandviken var samtidigt 13,7 procent.

2014 var tongångarna annorlunda. Då kunde Sandvikens kommun presentera en rapport som visade att man tjänade en halv miljard kronor – årligen – på invandring och gav rubriker i etablerade medier.

– Det har diskuterats mycket huruvida invandringen innebär kostnader eller intäkter, och i så fall i vilken omfattning. Därför beställde nämnden studien och det var positivt att också en oberoende rapport så klargörande visar att invandringens plussida är så pass mycket större, sade Leif Jansson på Sandvikens kommun till Dagens Nyheter.

”Sandvikenrapporten”, som den senare blivit känd, har blivit omdebatterad och totalsågad från flera håll (här och här) på grund av att den är felaktigt gjord.

Läs även: Hanif Bali erbjuder ”solidariskt nödpaket” av nyanlända flyktingar till Sandviken

Tror du att problemen är tillfälliga?
3435 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag