E-tjänst fungerade inte – Sollefteå kommun missade orosanmälningar om barn

Bilden är ett montage Foto: Rolf Bostedt/Sollefteå kommun/CC-2.0
  • Måndag 20 jan 2020 2020-01-20
E-post 90

SOLLEFTEÅ I januari 2019 lanserades en e-tjänst i Sollefteå kommun för orosanmälningar av barn. Ett år senare upptäcktes att e-tjänsten inte fungerat och 63 anmälningar aldrig kommit fram till kommunens tjänstemän. I åtta fall gällde det helt nya fall som kommunen inte tidigare hade kännedom om. Nu gör kommunen en Lex Sara-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Den 17 januari upptäckte Sollefteå kommun att den e-tjänst för orosanmälningar av barn som man introducerat ett år för tidigare inte fungerade. 63 anmälningar hade gjorts men inte hamnat hos Individ- och familjeomsorgen. Av de 63 anmälningarna fanns det åtta fall med barn som inte tidigare var kända för socialtjänsten.

– Sollefteå kommun ser mycket allvarligt på det inträffade och har anmält händelsen till IVO. En fullständig utredning är inledd som kommer att svara på frågorna hur detta kunnat inträffa, dess konsekvenser och hur det kan undvikas i framtiden, skriver Sollefteå kommun i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet beskriver Sollefteå kommun hur antalet orosanmälningar ökat kraftigt de senaste åren – ”explosionsartat”, skriver man.

Från 2012 till 2019 – på åtta år – hade antalet orosanmälningar mer än fördubblats i Sollefteå kommun. Från cirka 338 stycken år 2012 till 742 stycken år 2019.

Antalet orosanmälningar har inneburit en kraftigt ökad arbetsbelastning. Det gjorde också att det enligt Sollefteå kommun inte märktes att anmälningarna via e-tjänsten föll bort – det var så många anmälningar ändå.

Sollefteå kommun har tidigare meddelat att man de kommande åren kommer att behöva spara 20–30 miljoner kronor varje år. Mycket pengar för en liten kommun med ungefär 1,3 miljarder kronor i årlig budget.

Som jämförelse har Stockholms stad en budget på 46 miljarder kronor för 2019. Om Stockholm skulle behöva göra lika stora besparingar handlar det om drygt en miljard kronor per år.

Samtidigt ökar kostnaderna på olika områden, bland annat för skyddat boende, något Nyheter Idag tidigare berättat om.

Läs mer: Kostnaderna för skyddat boende i Sollefteå skenar: ”Nu kommer hotet från hela familjer och klaner”

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag