Ebba Busch: Centern är som en felparkerad elsparkcykel

Bild: Skärmdump SVT Play
  • Tisdag 5 jul 2022 2022-07-05
E-post 3374

VISBY I sitt tal under politikerveckan i Almedalen sågar KD-ledaren Ebba Busch Centerpartiets politiska utveckling de senaste åren. Hon säger att partiet har lämnat traktorn och nu är att likna vid en elsparkcykel.
– Ni vet en sån där som bara finns i innerstadsområdena och alltid tycks stå i mitten och blockera båda körriktningarna, säger hon.

På Twitter uppmärksammar flera KD-ledarens utspel.

Liknelsen är inte heller den enda kritik som Busch riktar mot Centern.

– En röst på Centerpartiet är i praktiken en röst på Miljöpartiet. En röst på Annie Lööf är en röst för Stenevi och Bolund och att de ska ha inflytande över jakten, skogen, vargen, jordbruket och drivmedelspriserna, säger hon från Almedalens scen.

Läs även: C-veteranen går till KD – riktar kritik mot sitt förra parti

Utöver kängan till C talar Busch bland annat om Svenssonlivet och om hur idealet med de tre v:na – villa, Volvo, vovve – blir allt svårare att uppnå på grund av ökade levnadskostnader.

– Många upplever att både medelklassen och vägen in i medelklassen smalnar av, säger Busch.

En annan anledning till detta menar Busch är den minskade tryggheten till följd av det ökade gängvåld som nu drabbar en allt större del av Sveriges befolkning.

– Tryggheten har nu blivit den viktigaste faktorn vid val av bostad. På så sätt stängs också dörrarna in i Svenssonlivet när trygga områden blir färre och bostadspriserna stiger.

– Tryggheten får inte bli en lyxvara för de rikaste, fortsätter hon.

Hon riktar också kritik mot regeringens energipolitik och de höga priserna på drivmedel som hon i talet kallar för ”Magdapriser”, efter Sveriges statsminister.

Expressen politiska redaktör Anna Dahlberg kallar talet för det bästa hittills i Almedalen.

Den tidigare Public Service-journalisten och M-kandidaten i Haninge Johan Romin stämmer in i hyllningskören.

Till och med Anders Lindberg, politisk redaktör Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida, skriver under på hyllningarna av KD-ledarens retoriska förmåga.

– Tittar vi på partiledarna i det högerkonservativa blocket så är ju hon den absolut mest lysande stjärnan, säger han i SVT:s sändning.

Läs även: Dissades av Busch – då svarar Schyffert med fascistanklagelser

Läs även: Ebba Busch kaxiga pik till Aftonbladet: ”Jag är han utan skägg”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag