Ebba Busch Thor: ”Vi kommer inte förhandla med Sverigedemokraterna”

Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 3 sep 2018 2018-09-03
E-post 323

SVERIGE Kristdemokraterna kommer inte förhandla med Sverigedemokraterna i regeringsfrågan. Det beskedet gav partiledaren Ebba Busch Thor till Göterborgs-Posten. Ett viktigt skäl till att KD inte vill förhandla med SD är att flera tidigare sverigedemokrater hoppat av till det nya partiet Alternativ för Sverige. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gav ett tydligt besked till Göteborgs-Posten när de gjorde sin partiledarintervju: KD kommer inte förhandla med Sverigedemokraterna. På frågan om hur en eventuellt alliansregering i så fall skulle säkra en majoritet i riksdagen, svarade hon det i annat fall skulle bli svårt för Jimmie Åkesson att förklara för sina väljare varför SD stödjer Löfven i fyra år till.

– Han har ju inte lämnat tydligt besked i frågan om vilken statsministerkandidat han stödjer. Att rösta på Jimmie Åkesson i det här valet är att spela rysk roulette med svensk sjukvård. Vill man ha Ulf Kristersson som ny statsminister, ska man rösta på KD, sade Busch Thor till tidningen.

Läs även: KD vill samarbeta med SD lokalt – stoppas av partiledningen

Som skäl till att inte förhandla med SD tog Busch Thor upp de många avhoppen från partiet – av vilka flera gått med i det nya partiet Alternativ för Sverige.

– Det finns fortsatt stora ideologiskt avgörande skillnader mellan våra två partier. Och ska man sätta sig ned och förhandla med ett annat partis företrädare måste man kunna veta att det du säger kan jag lita på, sade Busch Thor.

– SD har under den här mandatperioden blivit av med sju av sina riksdagsledamöter som har blivit politiska vildar. De har allierat sig med ungdomsförbundet som SD gjorde sig av med, som befinner sig långt ut i träskmarken när det gäller synen på invandringspolitik och människan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag