KD vill samarbeta med SD lokalt – stoppas av partiledningen

Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 23 aug 2018 2018-08-23
E-post 227

SÖLVESBORG När Kristdemokraterna i Sölvesborg sträckte ut en hand till Sverigedemokraterna blev det tvärnej från den egna partiledningen. ”Vi samarbetar inte med SD på någon politisk nivå”, slår KD:s valledare fast.

På onsdagen höll KD:s och SD:s lokala avdelningar i Sölvesborg presskonferens, rapporterar Aftonbladet. KD hade gett SD en lista med krav som både partierna var villiga att gå med på. SD, det näst största partiet i kommunen, ställde däremot inte några motkrav.

Nyheten om samarbetet i SD-ledaren Jimmie Åkessons hemkommun togs dock inte glatt emot av KD:s partiledning. I ett sms till Aftonbladet meddelar partiets valledare Peter Kullgren att samarbetet är avblåst:

”Vi samarbetar inte med SD på någon politisk nivå och det är olämpligt att KD i Sölvesborg gjorde ett gemensamt framträdande. Syftet med pressträffen tycker jag verkar lite oklar men som jag förstår det var idén att utforska möjligheten att komma överens om vissa enskilda sakfrågor. Det var fel både i form och i sak. KD Sölvesborg har till oss sagt att de inte tänker ha något samarbete framåt.”

KD-ledaren Ebba Busch Thor har i veckan slagit fast att det inte blir något samarbete med SD på den nationella nivån.

– Det är fortfarande ett nej på frågan om samarbete med Sverigedemokraterna. Vi har haft en mandatperiod där sju av ledamöterna i deras riksdagsgrupp har blivit politiska vildar. Nästan alla har gått tillbaka till det gamla ungdomsförbundets idéer. Då är man långt ute i träskmarkerna då, om man talar om vilken politik man står för. Det här inkluderar deras tidigare partiledare, som hamnat långt ut i värderingsträsket, sade Ebba Busch Thor i Ekots partiledarintervju, enligt Aftonbladet.

Läs även: Kristdemokraternas tjänsteman: ”Går inte att vara sverigedemokrat och lärare”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag