Ebba Åkerlunds pappa grep gravskändare – släpptes av polis men misstänkt för brott

Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Bild: Wikimedia commons.
  • Onsdag 29 aug 2018 2018-08-29
E-post 340

STOCKHOLM En man misstänks för att ha skändat Ebba Åkerlunds grav. Mannen greps av Ebbas far, men har släppts av polis. Mannen utreds nu för två fall av brott mot griftefriden.

11-åriga Ebba Åkerlund dog i terrorattentatet på Drottninggatan och begravdes på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm. Men efter att hennes grav vandaliserats flera gånger började Ebbas far Stefan hålla vakt vid hennes grav. Till sist kunde han gripa en man för att ha skändat graven, rapporterar Mitt I Stockholm. Mannen överlämnades till polis.

Läs även: 11-åriga Ebba dog i terrordådet på Drottninggatan – nu skändas hennes grav

Ebbas grav är inte den enda som skändats på Adolf Fredriks kyrkogård, och polisen bekräftade för Mitt i Stockholm att de inlett en förundersökning för brott mot griftefriden i två fall. Mannen släpptes av polis men misstankarna kvarstår.

– Vi föräldrar till Ebba har tappat tilltron till det svenska rättssamhället, skev Stefan i ett mejl till Mitt i Stockholm apropå det snabba frisläppandet av den misstänkta.

”Problemet med narkomaner har blivit mycket värre”

Skändningen av Ebba Åkerlunds grav är inte ett enskilt problem på Adolf Fredriks kyrkogård. I en tidigare artikel i Mitt i Stockholm berättade Danne Johansson, ansvarig för kyrkogårdens trädgårdsskötsel, om ordningsproblem på kyrkogården.

– Problemet med narkomaner har blivit mycket värre på Adolf Fredrik de senaste åren. Varje dag plockar jag blodiga papperstussar som lämnats kvar efter att någon injicerat på kyrkogården, sade han.

På Adolf Fredriks kyrkogård ligger många berömda personer begravda, bland annat Olof Palme, Sven Hedin och Hjalmar Branting.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag