Efter Botkyrkakuppen: C sparkas ut ur kommunstyrelsen

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Söndag 27 aug 2023 2023-08-27
E-post

Centerpartiet, som med stöd av Ebba Östlin tog beslutet om att stänga ned ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka, sparkas ut ur det nya styret i kommunen. Men kommunstyrelsens nya ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S), säger att C:s tidigare agerande inte har att göra med att partiet sparkas ut ur styret.

– Det är en sammantagen bild av hur samarbetet har funkat, säger han till Mitt i Stockholm.

Centerpartiet sparkas ut ur den styrande koalitionen i Botkyrka, rapporterar Mitt i Stockholm. I fortsättningen kommer Socialdemokraterna styra Botkyrka tillsammans med Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

– Det har varit problematiskt en längre tid så det är inget akut som har kommit upp precis. Vi i resten av styret har samarbetat bra men vi känner att Centern inte har varit delaktiga i det samarbetet, säger Niklas Gladh (MP) till Mitt i.

– Vi känner inte förtroende för dem i dagsläget, säger Ing-Marie Viklund (L) till tidningen.

Centerpartiets gruppledare i Botkyrka Dag Ahlse, fattade med stöd från kommunstyrelsen tidigare ordförande Ebba Östlin (S) beslutet om att säga upp kommunens bidrag till det lokala ABF-förbundets fritidsgårdar. Detta efter att en extern granskning fastslagit att narkotika och personer med skyddsväst förekom i lokalerna.

Efter att Östlin tvingats bort av en ABF-vänlig fraktion inom S har Ahlse stått fast i sin kritik mot ABF, och även hotat med konflikt i frågan.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska mot personerna som styr ABF och sättet som fritidsgårdarna har skötts på. Vi kommer att stå fast i vår linje mot dem, men om S vill ha en annan politisk linje än den som Ebba har drivit i den frågan så kan det vara grund för konflikt, sade Ahlse till Mitt i tidigare i år.

Emanuel Ksiazkiewicz (S), som tog över som kommunstyrelsens ordförande efter att Östlin tvingats bort, säger till Mitt i att Ahlses tidigare agerande och uttalanden i ABF-affären inte har att göra med beslutet att sparka ut C.

– Det är en sammantagen bild av hur samarbetet har funkat. Det är ingen enskild händelse som har resulterat i vårt beslut, säger han till tidningen.

Läs även: Botkyrkas (s)tarke man om anklagelserna: ”Upprörda över att jag blev vald”

Läs även: S.-kvinnas kriminella svåger pekas ut som inblandad i Botkyrkakuppen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag