S-kvinnas kriminella svåger pekas ut som inblandad i Botkyrkakuppen

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Onsdag 1 feb 2023 2023-02-01
E-post 0

En 28-årig man som är aktiv i den kriminella miljön i Alby pekas nu ut av Expressen som en av deltagarna i helgens kupp mot Ebba Östlin (S), kommunstyrelsen ordförande i Botkyrka, som röstades bort av sina partimedlemmar.

Mannen är gift med en före detta verksamhetsledare på Alby Fritidsgård, som i sin tur är syster till en aktiv socialdemokrat som tidigare varit anställd på ABF och var en av dem som startade den lokala partiföreningen ”Folkbildarna” i början på förra året.

Läs även: Strandhäll avfärdar uppgifter om Botkyrkakuppen – hänvisar till ”30 år bakom mig i svensk förort”

28-åringen är dömd för narkotikabrott, olovlig körning och våldsamt motstånd. Trots detta har han jobbat på några av fritidsgårdarna, där han bland annat hamnat i slagsmål med en av arbetsledarna. Han har även kopplingar till det kriminella Vårbynätverket i Alby.

Partiföreningen ”Folkbildarna” startades för att locka nya S-medlemmar i utsatta områden. Föreningen har omkring 60 medlemmar, av vilka drygt 20 ska vara nyvärvade.

– Vi gör ju inga bakgrundskontroller på nya medlemmar i partiet, men efter anklagelserna så gjorde jag en koll på de som tillkommit och jag kan inte se att det finns någon substans i uppgifterna som sprids, sade ABF Botkyrka Salems ordförande Christina Zedell, som även är aktiv i S, till Expressen på tisdagen.

Flera oberoende källor med insyn i Socialdemokraterna i Botkyrka uppger emellertid till Expressen att personer inblandade i ”Folkbildarna” mobiliserat kriminella för att rösta bort Ebba Östlin, på grund av konflikten mellan S i Botkyrka och ABF.

Konflikten började med att kommunen, som styrs av S, stängde flera fritidsgårdar och fritidsklubbar efter larm om kriminell verksamhet i lokalerna. En 40-sidig rapport slog fast att barn och unga riskerade att rekryteras i kriminella miljöer, att knark och vapen fanns på fritidsgårdar, att personal hade kriminell bakgrund och att äldre besökare med skyddsväst vistades i lokalerna.

Läget ansågs vara så allvarligt att kommunen tog beslut att med omedelbar verkan stänga ABF:s samtliga fritidsverksamheter i Alby, Tumba, Vårsta och Hallunda.

Enligt Expressens källor har kriminella nätverk hjälpt den interna oppositionen att avsätta Östlin genom att mobilisera personer från gängmiljöer till att rösta bort henne.

Christina Zedell har tidigare avvisat uppgifterna att gängkriminella deltagit i kuppen mot Östlin, och hävdat att Östin själv spridit uppgiften.

– I och med att man nu går så hårt mot ABF och framför allt mot mig så vill jag säga att den bild som förmedlas inte stämmer. Det här är ovärdigt, sade Zedell till Dagens Nyheter, och menade att det hela var ”hennes sätt att rädda ansiktet”.

Även Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin har avfärdat uppgifterna om att Östlin kuppats bort med hjälp av kriminella.

– Det finns ingenting som pekar på att valen skulle ha skett på ett odemokratiskt sätt. I dagsläget finns det ingenting att gå vidare med, sade Baudin till TT.

Läs även: Uppgift: Gängkriminellt kopplade var med och kuppade bort Östlin (S)

Läs även: S-politiker avsätts – stängde ABF-drivna fritidsgårdar på grund av kriminalitet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag