Efter Farstamassakern – nu vill vänstern avpolitisera våldet

Bild: Pressbild Centerpartiet/News Oresund/CC BY 2.0
  • Måndag 12 jun 2023 2023-06-12
E-post

Lördagens skottlossning med automatvapen i Farsta, då en 15-årig pojke avled och tre personer skadades, har skakat Sverige. Nu vill vänstern se en nationell samling över blockgränserna och en opolitisk överenskommelse för att få bukt med det skenande skjutvapenvåldet.

Först ut att kräva att våldet avpolitiseras var Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson. ”Jag vill ha en blocköverskridande överenskommelse om gängvåldet. Jag vill inte att en enda politisk poäng tas på den här frågan” skriver Pettersson på söndag morgon, och efterlyser ”vuxna människor som tillsammans och med respekt för varandra gör en långsiktig och extremt ambitiös plan för hur vi ska kunna vända detta”.

Petterssons inlägg följdes av oppositionsledaren Magdalena Andersson (S). ”Den grova brottsligheten undergräver den svenska tryggheten, den tillit vi har till varandra och till att samhället kan hålla oss säkra. Den sätter skräck i bostadsområden, splittrar familjer och släcker liv – ibland så unga som femton år. Det här måste få ett slut” skriver Andersson.

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg följde inte Petterssons exempel, utan gick till hård attack mot regeringen, som han menade ”misslyckats med sin viktigaste uppgift” efter åtta månader vid makten.

S-kopplade Arbetets politiska redaktör Daniel Sweden valde en annan vinkel. I sitt inlägg angriper han både M och S, som han menar bedriver samma slags kriminalpolitik och enbart låtsas som annat för att skapa opinion. ”Sanningen är att politikens fokus i 25 år varit längre, hårdare och fler straff” skriver Swedin.

På måndagen blev det tydligt att Petterssons linje gått segrande ur vänsterns idéstrid om våldet. ”Helgens dödsskjutning borde få oss politiker att samlas, sluta med pajkastning, lyssna på sakkunniga & berörda professioner och nå blocköverskridande överenskommelser om åtgärder som på riktigt bekämpar gängkriminaliteten & stoppar nyrekryteringen” skriver riksdagsledamot Ardalan Shekarabi (S) i linje med Petterssons tidigare inlägg.

Socialdemokraternas stödpartier följde snart efter. ”Ska vi stoppa både dagens och morgondagens gängkriminella behövs att politiken klarar att samla sig. Vi kan, om vi vill, enas om långsiktiga åtgärder” skriver C-ledaren Muharrem Demirok och fortsätter: ”Detta handlar inte om partier, det handlar om vårt Sverige.”

Riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas efterlyser ”ett nationellt haverikommission mot våldet”, med fokus på ”socialtjänst, BUP, arbetsförmedling”. Tillgången på vapen tror hon dock blir svår att åtgärda.

Från S-märkta Arbetet kommer på måndagen understöd för Pettersson-linjen om att avpolitisera våldet. I en ledartext raljerar Lotta Ilona Häyrynen om både M och S angrepp på varandra, innan hon landar i slutsatsen att ”den eskalerande kriminaliteten och skjutningarna måste avpolitiseras i Sverige.

”Det måste bli slut på pajkastningen och alla kloka huvuden måste nu slås ihop för att hitta en lösning” skriver Häyrynen och uppmanar regering och opposition att ”inspireras av pandemihanteringen.”

Rikspolischef Anders Thornberg säger till SVT att polisens gjort flera ingripanden och beslag sedan julhelgen, och att våldet hade varit ännu värre utan polisens tidigare ingirpanden.

– Hade vi inte gjort de här ingripandena hade det varit ännu fler skjutningar och sprängningar. De har gjort att vi har kunnat förhindra ett 50-tal grova våldsbrott. Så det vi gör hjälper, säger Thornberg till SVT.

Sammanlagt fyra personer träffades i skottlossningen. Av dem avled en 15-årig pojke på plats. Ytterligare en tonåring blev skottskadad, liksom två äldre personer. Polisens teori är att de två tonåringarna var måltavla för skottlossningen, medan de två äldre personerna kom i vägen för mördarens kulor.

Två män i 20-årsåldern greps i höjd med Järna söder om Södertälje efter en biljakt på E4 på lördagen. De misstänks för bland annat mord.

Läs även: Tre skjutningar på ett dygn – tonårspojke död: ”Fruktansvärt mörkt”

Läs även: Kvinna i 60-årsåldern sköts i Farsta: ”Förlupen kula”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag